23948sdkhjf

En nedlagt plattforms siste reise

Ettersom Aker BP forlenger levetiden til Valhall olje- og gassfeltet, avslører Aker Solutions resirkulering av oljefeltets eldre strukturer et liv etter døden for alt dette «stålet».

Som en del av sitt dekommisjoneringstilbud kan Aker Solutions nå gi offshoreoperatøren en Second Life-rapport om råvarene en plattform bidrar med til den sirkulære økonomien. En boreplattform, viser det seg, kan resirkuleres 99 prosent.

Gjenbruke så mye stål som mulig

Rapporten setter søkelyset på mengden av alt materiale som er gitt i decom-arbeidet. For overflater som brøt rekorder for tunge løft da de ble installert, er det mye verdifulle råvarer som er gjenvunnet.

Mer bærekraftig økonomisk aktivitet betyr å gjenbruke så mye stål og andre materialer som mulig, da det brukes mye mindre energi på å gjenvinne resirkulerte materialer enn ved produksjon av for eksempel stålblokker. Stål utvunnet offshore har unike kvaliteter og bruksområder.

Brutalt

Men arbeidet med å redusere ruvende oljeplattformer til for eksempel tilsetningsstoffer for 3D-printt kan være "brutalt". Valhall-boreplattformens siste reise endte i mai 2022 ved Aker Solutions Stord-verft, hvor store maskiner ventet på å kutte den i stykker. Den 6700 tonn tunge plattformen ble først strippet for farlige materialer og elektrisk avfall før den ble destruert med eksplosiver.

Eksplosiver fremskyndet «demoen» og gjorde den tryggere ved å bringe tunge stålkonstruksjoner til bakkenivå, noe som førte til mindre arbeid i høyden. Vannkraft drev de stasjonære sakse- og vann-skjæremaskinene, noe som sørget for lavere utslipp og støyforurensning.

Decom og nybygg

Demontering av de originale Valhall-installasjonene avslutter et fascinerende kapittel i den norske olje- og gasshistorien. Valhall er en gigant på norsk sokkel og har produsert over en milliard fat oljeekvivalenter siden det opprinnelige feltet ble satt i produksjon i 1982. To av plattformene ble resirkulert på Stord. En tredje vil bli tatt ut innen utgangen av 2023.

Mens Valhall-originalene vil leve videre som råvarer, hjelper Aker Solutions Aker BP med å forlenge levetiden til det gjenværende Valhall-senteret med 40 år ekstra. Tvers over bukta fra avviklingsanlegget ligger det nybyggede monteringsområdet, hvor oversiden av en ny Valhall produksjons- og brønnhodeplattform skal monteres.

Resirkulert materiale og utstyr fra de gamle Valhall-plattformene kan ennå finne veien til nybygget.

Vekstmarked

Omtrent 10 000 plattformer som nå er i drift over hele verden vil en dag måtte avvikles – et gigantisk avviklingsmarked. Det betyr at en tilsvarende mengde gjenvunnet råstoff nå også er innen rekkevidde for Aker Solutions’ offshoreoperatørkunder.

 

Mye av avviklingen kommer fra både Nordsjøen, hvor Aker Solutions har sikret en pipeline av ordrer for strukturelle rivninger. Allerede venter rundt 40 000 tonn gjenvunnet «hulk» på demontering og resirkulering ved Stords decom-verft.

Kilde: Aker Solutions

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
DNV-ansatte får milliard-bonus
Romsdal Processing stanser permitteringene
Rana Gruber vil forhøye kvaliteten på jernmalmen
Skipsfart: Flere grunnstøtinger i fjor
To riggkontrakter og samarbeidsavtale med Transocean
Kongsberg Maritime skal levere til tre tankskip
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.156