23948sdkhjf

Nexans Langhus er nå ISO 50001- sertifisert

Som den andre Nexansfabrikken i verden har produksjonsenheten i Langhus blitt ISO 50001-sertifisert.

Det innebærer at man har en fungerende og godkjent metode for å skape, anvende og vedlikeholde et styringssystem for bedre energiytelse.

Sertifiseringen er et viktig steg mot Nexans mål om å bidra til karbonnøytralitet innen 2030 (2026 lokalt på Langhus).

Tok initiativ

Terje Pedersen, KHMS-ansvarlig (Kvalitet, helse, miljø & sikkerhet) på Nexans Langhus tok det viktige initiativet og dro i gang arbeidet med å gjøre Nexans Langhus 50001-sertifisert. Et team som består av teknisk sjef Geir Ivar Holberg og vedlikeholdssjef Anders Olsen i tillegg til Terje.

- Da jeg hørte at vi skulle bidra til karbonnøytralitet innen 2030 innså jeg at vi måtte se på vårt eget energiforbruk her på fabrikken. Jeg spurte meg selv om vi kunne vi forbedre oss, og om vi kunne bruke mindre strøm, forteller Terje Pedersen.

ISO 50001-sertifiseringen dreier seg om energistyring og energiledelse. For å sertifiseres må Nexans få oversikt og ta kontroll over energiforbruket i fabrikken. Her handler det om å behandle energiforbruket på samme måte som et budsjett, og å jobbe med å redusere forbruket.

- Målet er å til slutt vite akkurat hvor mye energi vi bruker per meter kabel som vi produserer, forteller Pedersen.

Gir lavere klimafotavtrykk

Å redusere strømforbruket fra fabrikken er bra for både planeten og økonomien på Langhus. Stadig flere kunder, partnere og sluttbrukere blir opptatt av at leverandører og produsenter er påpasselige med eget klimafotavtrykk.

- Allerede ser vi at flere kunder etterspør når vi - og andre produsenter - planlegger å bli sertifiserte, forteller Pedersen.

Enda viktigere er det at fokuset på å redusere strømforbruket fra fabrikken i lengden også bidrar til å redusere klimaavtrykket. Dermed reduseres også klimaavtrykket fra produktene.

Alle må bidra

- Alle må bidra på sin måte. De ansatte kan bidra mye med å skru av lys når de går hjem fra fabrikken og kontoret, og slå av maskinene når de er ferdig, eller de ikke brukes på en stund. Gjennom slike enkle tiltak kan vi unngå å kaste bort energi, forteller Pedersen. Strømforbruk er dessuten noe vi skal ha i bakhodet når vi utvikler nye produkter. Vi må tørre å utfordre oss selv ved å stille kritiske spørsmål. Hvor mye ressurser kreves det for å lage denne kabelen? Kan vi bruke andre materialer som er mer energieffektive under produksjonen av råstoffer?

En av flere ISO-sertifiseringer hos Nexans Langhus

Nexans Langhus har tidligere blitt sertifisert med ISO 9001, ISO 45001 og ISO 14001 som dekker kvalitet, ytre miljø og arbeidsmiljø. Nå kommer altså også ISO 50001 (energistyring) som blir et viktig tilskudd for Nexans i arbeidet mot en trygg og bærekraftig produksjon.

Arbeidet slutter imidlertid ikke med sertifiseringen. Nå er det nye mål som skal settes og følges opp framover for å beholde sertifikatet. Blant annet ønsker vi å redusere vårt eget strømforbruk med 5% årlig.

- Sertifiseringene revideres hvert år. Det gir ett press på oss selv om å stadig bli bedre og mer effektive. Vi skal kunne granskes av hvem som helst og hvor som helst og kunne si at det vi oppnår er reelt. Og det har vi klart hittil, avslutter Pedersen.

Kilde: Pressemelding fra Nexans

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078