23948sdkhjf

Vaktsjef eneste tiltalt etter «Helge Ingstad»-ulykken

Vaktsjefen er den eneste som står tiltalt etter «Helge Ingstad»-forliset i november 2018. Nå mener mange at han ufortjent blir uthengt som syndebukk.

Mandag 16. januar starter rettssaken mot vaktsjefen etter den dramatiske kollisjonen og forliset av fregatten natt til 8. november 2018.

Ufortjent syndebukk

Men flere i sjøforsvaret, som NRK har vært i kontakt med, mener at vaktsjefen ufortjent blir uthengt som syndebukk. Mannen var nemlig i kontakt med fregatten i bare åtte minutter før kollisjonen var et faktum.

Vaktsjefen risikerer nemlig opp til fem års fengsel, noe flere av de som var om bord i fregatten ulykkesnatta mener er galt.

Havarikommisjonen etter ulykken kom fram til at det var flere årsaker til kollisjonen mellom tankskipet «Sola» og fregatten «Helge Ingstad».

En av dem var mangelfull opplæring, og det er nettopp en av NRKs kilder som peker på nettopp dette: «Man får ingen bedre opplæring enn den man får».

Vanligvis kapteinen som har ansvaret

Hovedtillitsvalgt Per Ivar Haugen i Befalets Fellesorganisasjon er en av de som reagerer på at vaktsjefen er den eneste som blir tiltalt, og mener at en slik tiltale kan være med på å gjøre det vanskeligere å få rekruttert personell til å ta på seg liknende oppgaver i framtiden.

Han peker også på at det tidligere var en tradisjon at det bare var kapteinen som er ansvarlig for et skipsuhell.

- Så dette er uvant og blir opplevd urimelig av mange, sier han til NRK. Han legger til at han ikke tar stilling til om det etter loven er riktig å tiltale vaktsjefen.

Aktoratet i den pågående rettssaken kan ikke overfor statskanalen kommentere enkeltutspill fra personer eller fagforeninger i saken. De må vektlegge etterforskningsmaterialet som finnes i saken.

Men aktoratet peker på at vaktsjefen uansett har ansvaret for hva som skjer på brua, uansett hvor lange han hadde vært på vakt.

Erkjenner ikke straffeskyld

Vaktsjefen selv erkjenner ikke straffeskyld, og sier gjennom sin forsvarer, at han føler seg uthengt som syndebukk. Men vaktsjefen innrømmer at han hadde et ansvar.

Kilde: NRK

KLIKK for alle artikler i Verft og fartøy.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095