23948sdkhjf

Aluminium fra Russland ankommer fortsatt Norge

Til tross for at regjeringen har sanksjonert mot import av russiske metallprodukter, ankommer det fortsatt russisk aluminium til norske havner.

Så sent som før jul i fjor ankom et skip fra St. Petersburg i Russland med om lag 4000 tonn med aluminium Oslo havn.

Det er andre gang det skjer siden russernes invasjon av Ukraina i februar i fjor.

Malta-registrert skip

Lasten skal ifølge NTB, som igjen siterte E24, ha kommet fra St. Petersburg med det Malta-registrerte frakteskipet «Katre».

Aluminiumet skal ha kommet fra den russiske metall-giganten Rusal, som i sin tid ble etablert av oligarken Oleg Deripaska. Han skal visstnok fortsatt ha store eierandeler i selskapet.

Det er ikke første gang det ankom et skip med russisk aluminium til Oslo havn i fjor. Til sammen skal det ha anløpt fire skip med aluminium fra landet i fjor. To av anløpene fant sted før invasjonen av Ukraina, og den nest siste lasten kom i mars i fjor. Det viste seg at aluminiumet skulle til Benteler på Raufoss.

Hatt fire anløp i Oslo

Det er ikke klart hvem som var mottaker av aluminiumet som kom til Norge før jul.

Oslo Havn opplyser at de har hatt fire anløp med aluminium fra Russland i løpet av fjoråret. To av dem fant sted før Russlands invasjon av Ukraina, og den nest siste kom i mars.

Det er ikke kjent hvem i Norge som skulle ha den siste lasten som kom før jul.

Hvordan kan det så ha seg at russisk aluminium fortsatt ankommer Norge, når regjeringen har innført stengte havner for russiske fartøy – med unntak av fiskefartøy? Jo, siden skipet som leverte aluminium er registrert på Malta, er det ikke omfattet av noen sanksjoner. Lasten er heller ikke omfattet av sanksjoner, selv om Deripaska fortsatt eier 45 prosent av Rusals morselskap En+, som igjen eier 57 prosent av Rusal.

Reagerer kraftig

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer.

– Én ting er det juridiske, en annen er hva folk tenker om at en oligark som Oleg Deripaska, som er så tett på Kreml og FSB, får tjene seg enda rikere på å selge aluminium til Norge og får losset det i norske havner, sier Moxnes.

Kilde: NTB E24

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156