23948sdkhjf

"Havila Subsea" får ære for redningsdåd til sjøs

Tirsdag ble diplom og plakett for redningsdåd til sjøs overrakt til "Havila Subsea". Tildelinga får de fordi de reddet et av mannskapet på "Heiko" utenfor Askvoll i september 2018.

På Molde Fjordhotell var det statsforvaltar Else-May Norderhus som tirsdag overrakte diplomene på vegne av sjøfartsdirektoratet.

Diplomene har teksten:

«Det kongelige nærings- og fiskeridepartementet har 31. januar 2021 tildelt "Havila Subsea" plaketten for redningsdåd til sjøs for sin innsats ved redning av en av mannskapet på «Heiko» utenfor Askvoll 20. september 2018.»

Diplomene er signert av statsråd Iselin Nybø og fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad 8. mars 2021.   

Mayday frå Heiko

Det var i september i 2018 at mayday-signalet gikk fra lasteskipet "Heiko" utenfor Askvoll. Skipet drev snart på grunn og styrhuset stod i full fyr. Framme på baugen stod fire mann i et forrykende uvær. Det blåste orkan styrke.

"Havila Subsea" kom fram til havaristen etter om lag 40 minutter. De satte mann-over-bord-båten, mob-båten, på vannet. Været gjorde at det også var usikkert om redningshelikopteret kunne klare å berge mannskapet.

Kaptein på "Havila Subsea", Inge Eriksen, forteller at det var en tøff avgjørelse å sende ut mob-båten.

– Men, det sto om fire menneskeliv og vi var villige til å strekke oss langt. Samtidig var det klar melding til de som skulle ut at om de var i den minste tvil, så skulle de si nei. Og var de i tvil når de var utpå, så skulle de avbryte.

REDNINGSAKSJON: Det var lastebåten "Heiko" som fikk problemer under uværet i september 2018. FOTO: MARINETRAFFIC

Tøft møte med sjøen

Mob-båten fikk om bord en mann frå Heiko før det ble klart at redningshelikopteret greidde å hente opp de andre. Mannen kom om bord i Havila Subsea, uskadd. Men, han var førstereisegut og hadde fått et tøft møte med sjølivet.

Inge Eriksen gir ros både til karne han hadde ute i mob-båten og de på broa.

– De som var ute i mob-båten var godt drillet og hadde godt utstyr. De sto i vann om bord i båten og det de gjorde under de tøffe forholdene, står det stor respekt av. Det samme gjelder innsatsen til styrmann og losen som var på broa. Kommunikasjonen gikk knirkefritt med Redningssentralen og mob-båten.

Kilde: Statsforvalteren i Møre og Romsdal

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094