23948sdkhjf

Sveisenerd utvikler nytt inspeksjonsverktøy for sveising

Sveisenerd Michal Skogland fra Tysvær er i ferd med å utvikle et verktøy som offshore-industrien kan ta i bruk. Aker Solutions og Aibel har allerede fattet interesse.

Michal Skogland er ifølge Haugesunds Avis (HA) en ekte sveisenerd.

Ikke bare er han røringeniør på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, men han også på fritiden står sveising sentralt.

Økt trygghet

Det har medført at 43-åringen har utviklet et verktøy som skal øke tryggheten og sikkerheten for både sveisere, ledelse og industrikunder.

Skogland startet allerede i 1997 som sveiselærling i Statoil, og har jobbet på en rekke ulike prosjekter i både inn- og utland.,

Men på fritiden og i sin egen garasje har han altså utviklet et helt nytt verktøy, som industrien er interessert i.

Prototype

– Jeg har holdt på i fem år i garasjen. Vi har laget en prototype av en sveisemaske med all nødvendig teknologi inkludert. Under sveisejobber kan alle involverte følge med på temperaturen under hele prosessen, og på den måten hindre kostbare sveisefeil, sier Skogland til lokalavisa. Han forteller at man kan sitte i Tysvær og følge med på sveisejobber over hele verden, og alt skjer i sanntid.

SVEISENERD: Michal Skogland er en ekte sveisenerd, og jobber som sveiser for Equinor. På fritiden har han utviklet et nytt sveiseverktøy i garasjen hjemme hos seg selv. FOTO: MICHAL SKOGLANDS FACEBOOKSIDE

Sammen med to andre har han nemlig etablert selskapet HUWiM – Head Up Welding Inspection Mask. Selskapet har fått drahjelp fra Tysvær Næringsfond og Innovasjon Norge.

Sveising er en nøysom prosess, og offshore kreves det både sertifikater og presisjon. En inspeksjonene er få, og det er her Skoglands nye verktøy kommer inn i  bildet.

Aker Solutions og Aibel

Aker Solutions har allerede fattet interesse for prosjektet, og ved deres verft på Stord skal det ha vært gjennomført mer enn 2000 inspeksjoner med verktøyet fra HUWiM. Også Aibel har vært inne i utviklingsprosessen.

– Vi ser at sveiserne blir glade for verktøyet. Temperatur er alfa omega innen sveisefaget, og med denne masken kan sveiserne følge med på temperaturen på stålet, Skogland til HA.

Han kan legge til at man nå er i ferd med å bygge en organisasjon slik at dette sveiseverktøyet kan komme i kommersiell drift i større skala. Til dette trengs det investorer.

Kilde: Haugesunds Avis

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078