23948sdkhjf

Investeringsbeslutning for Wisting-prosjektet utsettes

Equinor og partnerne i Wisting har besluttet å utsette investeringsbeslutningen som var planlagt i desember 2022.

Arbeidet med å utvikle prosjektet fortsetter med mål om en investeringsbeslutning innen utgangen av 2026.

– Equinor og partnerne har jobbet sammen med leverandørindustrien, og utvikler et teknisk og miljømessig forsvarlig Wisting-prosjekt som kan produsere sikkert i Barentshavet. En utbygging vil skape betydelige verdier for samfunnet og ringvirkninger i nord og nasjonalt. I vårt oppdaterte investeringsgrunnlag for prosjektet ser vi at kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt. Det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet. Basert på en totalvurdering velger vi å utsette investeringsbeslutningen, sier Geir Tungesvik konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

Investeringer på 104 milliarder

Oppdatert investeringsestimat for Wisting er på 104 milliarder kroner. Prosjektet har positiv nåverdi før og etter skatt etter kostnadsøkningen.

Global inflasjon, og utfordringer i energimarkedene som følge av krigen i Ukraina, skaper også kapasitetsutfordringer og flaskehalser hos internasjonale og norske leverandører. Leveransetidene fra verftene og fra utstyrsleverandørene har økt.

– Mange har jobbet hardt for å realisere Wisting i henhold til planen, og beslutningen er krevende. Men i dagens leverandørmarked er det riktig å utsette en investeringsbeslutning, for å sikre en økonomisk forsvarlig utbygging og robusthet i gjennomføringen av prosjektet. Når presset i leverandørmarkedet avtar, vil Wisting-prosjektet kunne gjennomføres på en god måte, sier Tungesvik.

– Equinor har vært til stede i Nord-Norge og i Barentshavet i over 40 år. Næringen har skapt store verdier, aktivitet og arbeidsplasser. Vi har en langsiktig horisont med Castberg-feltet som kommer i produksjon i 2024, vi vil fortsette å lete og vi videreutvikler Barentshavet, sier Kjetil Hove, konserndirektør for Utforskning og produksjon Norge.

Videreutvikling

– Nå skal vi sammen med partnerne og leverandørene videreutvikle et lønnsomt Wisting-prosjekt som vil gi ringvirkninger i nord innenfor det ordinære skatteregimet. Vi har flere ganger lykkes med å gjøre forbedringer på prosjekter som har hatt en utfordrende kostnadsutvikling før investeringsbeslutning. Det skal vi også gjøre med Wisting-prosjektet, sier Hove.

Equinor og partnerne vil nå videreutvikle utbyggingskonseptet, kraft fra land-løsningen og vurdere nye leverandørmodeller for Wisting.

Rettighetshavere i Wisting: Equinor Energy AS (35 %), AkerBP AS (35 %), Petoro AS (20 %) og INPEX Idemitsu Norge AS (10 %).

 

Kilde: Equinor

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Dette er trolig årsaken til at Tretten bru kollapset
Equinor beroliger oljeservicenæringen
Permitteringer i laksenæringen koster staten 15 millioner
Fjord1 starter testing av el-ferjer over Tysfjorden
NORCE bidrar til fortgang i elektrifisering av olje- og gassplattformer
Planer for økt gassuttak fra Oseberg godkjent
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.219