23948sdkhjf

- Mulig å reparere rørskader på havbunnen

Eksperter kappes nå om å kunne tilby ekspertise og hjelp til å reparere de store rørledningene som etter alle solemerker ble utsatt for sabotasje nylig.

Norge har nemlig utviklet teknologier som skal fungere så bra under vann slik at det er mulig å reparere store skader på rør på havbunnen.

– Det meste er mulig å fikse på havbunnen, men hvor dypt skaden ligger er en vesentlig faktor. For dyp inntil 180 meter kan man bruke et dykkerassistert system. Operasjoner på dypere farvann, derimot, må fjernstyres 100 prosent, sier Ragnhild Aune, internasjonal sveiseingeniør (IWE), forsker og seniorrådgiver i SINTEF til Gemini.no.

Hyperbarisk sveising

Hun har sammen med kolleger vært med på å utvikle sveiseteknologi og -prosedyrer for både Nord Stream 1 og 2. Hun har også forsket på levetidsanalyser og vurdering av mulige bruddsaker for Nord Stream 1.

– Det er ingen umulighet å reparere store rørskader, sier hun. Sveieingeniøren henviser til hyparbarisk sveising, som altså er sveising under vann og på store dyp. Slik sveising finnes allerede på plass, og er en del av beredskapen for norske olje- og gass-installasjoner.

100 meters dyp

Gemini.no skriver at Nord Stream-kablene ligger på såkalt «grunt farvann», noe som betyr et dyp på nærmere 100 meter.

Les hele artikkelen her.

Kilde: Gemini.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079