23948sdkhjf

Mowi: - Alt settes på vent

Det sier regiondirektør Turid Lande Solheim i oppdrettsselskapet Mowi. Årsak: Regjeringens forslag om ny grunnrenteskatt for næringen.

Tidligere har flere oppdrettsselskap varslet at de fryser alle investeringer inntil videre som følge av regjeringens forslag om grunnrentebeskatning av oppdrettsnæringen.

Kvinnheringen skriver at Mowis planer om å øke produksjonen av settefisk fra 2,5 millioner til nærmere 15 millioner settefisk i året, er lagt på is. Anlegget det er snakk om ligger på Varaldsøy i Kvinnherad kommune, og produserer i dag 250 tonn fisk. Ønsket var at dette skulle øke med inntil 6.600 tonn levert mengde fisk årlig.

Nytt RAS-anlegg på vent

Avisa skriver videre at planen var å erstatte det gamle gjennomstrømmingsanlegget med et nytt såkalt RAS-anlegg.

Men dette kan det nå altså bli satt en stopper for. To tredeler av grunnrenteskatten vil gå på de fem største oppdrettsselskapene, og en av disse er altså Mowi. Selskapet har så langt i år utbetalt mer enn to milliarder kroner i utbytte.

Har allerede særskatter

Regiondirektøren for region sør, Trude Lande Solheim, understreker at selskapet vil bidra til fellesskapet, og at det gjerne vil bidra ved å betale skatt. Hun legger til at næringen allerede har flere særskatter for å kompensere for bruken av fellesressursene.

– Men det regjeringa gjør nå, over natta, ved å innføre en så stor endring i skattleggingen, fører helt klart til at vi må revurdere de planene og de investeringene vi gjør langs kysten, sier hun til Kvinnheringen.

Hun sier videre at Mowi for en tid tilbake vedtok en langtidsplan, som blant annet omfatter det hun kaller tung satsing på postsmoltproduksjon på land, men at de nye rammevilkårene gjør at selskapet må revurdere alle paner.

Leverandørindustrien rammes også

Lande Solheim understreker at selskapet ønsker å trygge arbeidsplasser og skape flere av disse i årene som kommer, men at framtidige investeringer vil være svært kapitalkrevende. Hun mener også at næringen vil tape konkurransekraften med en slik grunnrenteskatt.

Også leverandørindustrien vil bli skadelidende fordi hver arbeidsplass som skapes hos dem, så blir minst to arbeidsplasser skapt i tilstøtende næringer som leverandørindustrien.

- Også de vil bli rammet av det forslaget som nå ligger på bordet, avslutter hun.

  

Kilde: Kvinnheringen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062