23948sdkhjf

Stor interesse for å designe attraksjonen Nasjonale turistveger

Statens vegvesen utlyste nylig en tredje runde for å finne nye formgivere til turistvegprosjekter som planlegges gjennomført i perioden 2023-2029.

Til sammen 54 arkitekter og 27 landskapsarkitekter har nå meldt sin interesse for å inngå avtale med Nasjonale turistveger om å utvikle stoppesteder, utsiktspunkter, rasteplasser og servicebygg i ny moderne design.

Da rasteplassen ved Espenes i Hardanger ble åpnet i august i år, ble det brukt 31 tonn med stål til de de massive stålsøylene. De sammensveisede stålplatene var 6 mm tykke.

Rammeavtaler

Tilsvarende utlysinger av avtaler med arkitekter og landskapsarkitekter ble gjennomført i 2014 og 2007.

Formålet med anskaffelsen er å inngå rammeavtaler med et utvalg av de nye søkerne for å formgi fremtidige turistvegprosjekter spredt over landet. Utvelgelsen foretas av en jury sammensatt av representanter fra Nasjonale turistveger, arkitekturrådet, NLA og NAL. Søkerne vil bli vurdert på bakgrunn av tidligere utførte prosjekter og en orientering om det enkelte kontoret. Rammeavtaler kommer deretter til å inngås med 6 – 10 nye kontorer. Tildeling av enkeltkontrakter innenfor rammeavtalen vil som regel skje ved fornyet konkurranse mellom arkitektene som har blitt inkludert i avtalen.

Bidra til arkitektfaget

- Statens vegvesen har som byggherre gjennom Nasjonale turistveger i alle år hatt som ambisjon å bidra til å utvikle arkitektfaget i Norge, forteller Fredrik Fløgstad på Turistvegseksjonen.

- 81 søkere er en respektabel og inspirerende bekreftelse på interessen for å delta i Statens vegvesens turistvegprogram, sier Fløgstad.

Utviklingen av attraksjonen Nasjonale turistveger har pågått i snart tre tiår med i alt 175 realiserte prosjekter ved utgangen av 2022. Så langt har et 50-talls formgivere deltatt i arbeidet med å gjøre Nasjonale turistveger til en attraksjon som vekker oppsikt langt utenfor Norge og bidrar til å styrke næringen i distriktene.

Nasjonale turistveger er 18 utvalgte strekninger fra Varanger i nord til Jæren i sør langs fjorder, fjell, foss og kyst. Nyskapende arkitektur på rasteplasser og utsiktspunkter sammen med kunstverk på høyt internasjonalt nivå med sine tankevekkende fortellinger gjør inntrykk i inn- og utland.  Med Statens vegvesen i førersetet har Nasjonale turistveger gitt Norge en ny turistattraksjon som vekker reiselyst og som bidrar til økt verdiskaping i distriktene.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Kystverk-fartøy fikk motorstans
Japansk ståleksport-forbud til Russland
Mann fikk kran i hodet – på bedringens vei
Cruise-kontrakt for Brunvoll
Eramet Norway får 132 millioner kroner til energi- og klimaprosjekter i Sauda
DNV-ansatte får milliard-bonus
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.11