23948sdkhjf

Statsbudsjettet får konsekvenser for Hydro

Forslagene i statsbudsjettet for 2023, som særlig påvirker Hydro, er økt grunnrenteskatt på vannkraft og avklaringer rundt CO2-kompensasjonsordningen.

Det skriver Hydro i en pressemelding.

Regjeringen foreslo 28. september ekstra grunnrenteskatt og en ny særskatt på vannkraft og vindkraft. Forslaget gir blant annet en økning i grunnrenteskatten på vannkraft fra 37 til 45 prosent, noe som vil gjelde for Hydros egen kraftproduksjon.

Grunnrenteskatt på 25 til 300 millioner

Økningen vil gjelde for hele 2022 og vil føre til en ekstra grunnrenteskatt for Hydro på rundt 250-300 millioner kroner for 2022.  Hydros forståelse er at øvrige endringer i kraftverksbeskatningen har begrenset effekt for Hydro.

Statsbudsjettet fastsetter også ordningen for CO2-kompensasjon for 2023 og for Hydro omfatter det innkjøpt og egen kraft som brukes til produksjon av aluminium. Rammene for CO2-kompensasjonsordningen er satt av EU. Ordningen omfatter utvalgte industrier som er særlig kraftintensive og produserer varer for det globale markedet, og som konkurrerer med land der kraftprisen ikke påvirkes av CO2-kostnader.

CO2-kompensasjonsordningen kompenserer delvis for CO2-kostnader som industrien ikke kan motvirke. Regjeringen har for budsjettåret 2023 innført et gulv på 200 NOK per tonn CO2. Med denne justeringen forventes en CO2-kompensasjon på rundt 2,2 - 2,3 milliarder kroner for året 2022. Kompensasjonen for 2022 utbetales etterskuddsvis, i 2023. Til sammenligning ventes en CO2-kompensasjon for 2021 på rundt 1,7 milliarder kroner utbetalt i 2022.   

CO2-kompensasjon               

– En robust og forutsigbar CO2-kompensasjonsordning er en viktig forutsetning for investering og utvikling av industri i Norge. I dagens krevende kraftmarked er CO2-kompensasjonen særlig viktig for å redusere de indirekte CO2-kostnadene for den kraftintensive industrien. De høye kraftprisene har ført til betydelig nedstengning av industri i Europa, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

Hydro produserer årlig 9,4 TWh egen kraft i et normalår og driver fem heleide aluminiumverk i Norge med en samlet kapasitet på om lag 1,1 millioner tonn primæraluminium. I tillegg har Hydro et videreforedlingsanlegg for aluminium på Magnor og hovedkontor i Oslo. Virksomheten sysselsetter rundt 4,500 personer.

 

Kilde: Hydro

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Dette er trolig årsaken til at Tretten bru kollapset
Equinor beroliger oljeservicenæringen
Permitteringer i laksenæringen koster staten 15 millioner
Fjord1 starter testing av el-ferjer over Tysfjorden
NORCE bidrar til fortgang i elektrifisering av olje- og gassplattformer
Planer for økt gassuttak fra Oseberg godkjent
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.125