23948sdkhjf

Sørlandsbedrifter krever politisk strømhandling

18 bedrifter på Sørlandet har sendt brev til stortingspolitikerne der de ber om rask handling for å hindre at strømkrisen tar livet av bedriftene.

Kravet til de 18 bedriftene i Sørlandsporten Teknologinettverk, som omfatter flere i Metalsupplys nedslagsfelt, vil ha en makspris på strøm under 30 øre kilowattimen.

Det er Aust-Agder Blad som skriver dette.

Bedriftene holder til i Risør, Gjerstad, Tvedestrand, Vegårshei og Åmli, og blant de som har skrevet under på brevet til stortingspolitikerne er CEG, IMS og Teamtec for å nevne noen.

Fra 8,7 til 73,4 millioner

– Våre bedrifter ville i 2021 med en gjennomsnittspris som for siste 20 år, hatt 8,7 mill. i strømkostnader. Med nåværende prisutsikter for de kommende 12 månedene vil samme mengde strøm koste 73,4 mill. Prisforskjellen på 64,6 mill. blir ekstrainntekt til stat, fylke og kommuner, heter det i brevet.

SKREVET UNDER: IMS er en annen av de 18 industribedriftene i Sørlandsporten Teknologipark som har skrevet under på brevet. FOTO: GOOGLEMAPS

Nå frykter de for bedriftenes framtid. Og 18 bedriftene representerer om lag 2,1 milliarder korner i omsetning og 850 ansatte, hvor 30 er lærlinger. Som så mange andre bedrifter for tiden, peker de på at tilgangen på billig elektrisk kraft har vært grunnpilaren for norsk industri. Slik er det ikke lenger under strømkrisen.

I krise

- Flere virksomheter er i krise. Reduksjoner og permitteringer er allerede et faktum, står det i brevet som er signert Morten Lindvik, styreleder i teknologinettverket til avisa.

Risør Engineering nevnes som ett eksempel. Dette er en bedrift som har satset på bærekraft ved å investere et stort beløp i landstrømanlegg for å redusere utslipp. Investeringen ble gjort i 2018. Nå velger fartøy ikke lenger sørlandsbyen på grunn av for høy landstrømavgift.

«Alternativet er å finne havner som tillater å ligge på dieseldrevet hjelpemotor med utslipp» heter det videre i brevet.

HØYE STRØMPRISER: Også TeamTec er bekymret for de høye strømprisene. FOTO: GOOGLEMAPS

Handlingslammede politikere

Styrelederen mener politikerne nå opptrer respektløst ovenfor dem som har søkt å finne bedre energiløsninger.

Under strømkrisen så langt mener han at politikerne har vært handlingslammet.

Industribedriftene krever at strømprisene skal være drastisk under dagens nivå. Hvis ikke vil mange av dem måtte stenge dørene eller flagge ut både fra landsdelen og Norge.

Kilde: Aust-Agder Blad

KLIKK for alle artikler i Energipriser i fokus.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
La ned Elko i Norge, fortsatte vedlikeholdsoppdraget i Tyskland
Beerenberg pålagt å stanse all bygging på Mongstad
I gang med reparasjonsarbeidet
Cemre velger NES for to SOV-er
Hellik Teigen ny medeier i Green Yard-konsernet
Russisk tråler måtte ha hjelp i røff sjø
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.141