23948sdkhjf

Europeisk stålindustri krever nødtiltak i forbindelse med strømkrisen

Det er nødvendig med EU-nødtiltak umiddelbart for å overvinne livstruende energikrise for europeisk stålindustri.

Det hevder den europeiske stålunionen EUROFER.

I anledning det ekstraordinære energirådet, oppfordrer den europeiske stålindustrien EUs beslutningstakere til å gi umiddelbar hjelp mot høye energipriser og kostnader også for energiintensive industrier som utsatt for internasjonal konkurranse.

Utilstrekkelig

«Konvensjonelle handels- og energipolitiske tiltak er tydeligvis utilstrekkelige og vil i alvorlig grad sette en fare for overlevelse av disse sektorene, som er ryggraden i EUs verdikjeder», heter det i en uttalelse fra EUROFER.

- De nåværende gass- og elektrisitetsprisene truer levedyktigheten til stålproduksjon i Europa, mens tredjelandsprodusenter, som ikke er underlagt slike begrensninger eller hvis regjeringer ikke iverksetter lignende tiltak mot den russiske aggresjonen, drar fordel av situasjonen ved å eksportere massivt til EU til gale priser. Som en konsekvens er vi i Europa vitne til nedleggelser av stålverk, produksjonsbegrensninger og permitteringer. Krigen i Ukraina og de påfølgende nødvendige EU-sanksjonene mot Russland har kastet EU inn i en eksepsjonell krise som krever eksepsjonelle og umiddelbare tiltak fra EUs beslutningstakere for å forhindre ødeleggelsen av Europas industrielle base, og går utover EUs vanlige «regelbok», inkludert raske handelsnødtiltak, sa Axel Eggert, generaldirektør for European Steel Association (EUROFER).

Krisen undergraver 

– Den nåværende krisen undergraver forretningsmodellen til flere energiintensive industrier, som er ryggraden i hele industrielle verdikjeder. Dette betyr konkrete risiko for arbeidsplasser, investeringer og kunnskap med høy verdi i Europa til fordel for tredjeland som drar nytte av langt lavere energipriser og ikke deler samme klimaambisjonsnivå, la han til.

En EU-omfattende respons er nødvendig for at Europa skal overvinne nødssituasjonen, samtidig som man forfølger ytterligere integrering av de nasjonale energimarkedene. Gitt alvorlighetsgraden av krisen er det nødvendig med en pakke med forskjellige løsninger, og man bør se på alle mulige løsninger.

Dersom EU-institusjonene ikke iverksetter hastetiltak også for energiintensive industrier som er utsatt for global konkurranse, er deres overlevelse høyst usikker. Kommisjonens foreløpige forslag kommer imidlertid til kort i denne forbindelse.

Er klar til å bidra

- Den europeiske stålindustrien er klar til å bidra til innsatsen til europeiske beslutningstakere for å utvikle konkrete løsninger for å overvinne krisen og levere et mer samlet og velstående EU, konkluderte Eggert.

Kilde: EUROFER

KLIKK for alle artikler i Energipriser i fokus.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11