23948sdkhjf

Norsk råstoff til aluminium skaper stor interesse

I et pilotanlegg på Herøya har forskere fra IFE og piloteksperter fra industriparken lykkes med å produsere silika for aluminium ved bruk av norsk råmateriale og en ny optimalisert prosess.

Nå viser internasjonal aluminiums- og silika-industri stor interesse for det nye alternative råstoffet.

Det går fram av en artikkel på Herøya Industriparks hjemmeside.

Stort steg nærmere drømmen

Asunción (Suni) Aranda, forsker ved Institutt for energiteknikk, IFE på Kjeller, er strålende fornøyd. Hun leder det 60 millioners EU finansierte ASiCal-prosjektet. 

– Med optimalisert produksjonprosess av silika fra norsk anortositt bergart er vi et stort steg nærmere drømmen, sier Suni Aranda. – Drømmen for denne teknologien vi utvikler i AlSiCal-prosjektet er å kunne forsyne aluminiumsindustri og flere med innenlandsk råstoff og samtidig drive fram det grønne skiftet.

Suni Aranda og teamet hennes ved IFE har forsket fram en helt ny teknologi som separerer flere råstoff fra bergarten anortositt. Denne bergarten finnes det mye av på spesielle steder i Norge, og flere land i verden.

Ny råstoffkilde, strategisk viktig

AlSiCal-prosjektet handler hovedsakelig om å fremstille et alternativt råstoff for aluminiumsproduksjon. Bauxitt som brukes i dag, har flere miljøutfordringer.

VENDEPUNKT:: Asunción (Suni) Aranda og Harald Solhaug, begge fra IFE på Kjeller, gleder seg over produksjon av silika med ny optimalisert prosess med norsk råmateriale i et pilotanlegg i Herøya Forskningspark. Det EU-finansierte prosjektet har 16 partnere fra ni forskjellige land. Herøya Industripark AS er partner. FOTO: HERØYA INDUSTRIPARK

– Nye råstoffkilder er strategisk veldig viktig, sier Suni. – Det er ikke bare miljøaspektet, men tilgang på råstoff er strategisk og politisk viktig for Europa og Norge. Det er viktig at vi blir uavhengige av tredjeparter.

Stor interesse

Elkem er industriell partner i AlSiCal, og gjør viktige vurderinger på kvaliteten på silika, bruksmuligheter og verdipotensialer.

– Nå merker vi også stor interesse fra flere andre. Vi får henvendelser fra hele verden som etterspør informasjon og råstoffprøver. Markeder er forandret, og spesielt med krigen i Europa, kan det skifte fra globalt til mer nasjonalt, sier Suni.

 Les mer på Herøyas Industriparks hjemmeside.

Kilde: Herøya Industripark

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109