23948sdkhjf

Streik i prosessindustrien mandag morgen

Meklingen med mellom Energi Industri og Norsk Industri på elektrokjemisk overenskomst endte derfor i streik lørdag kveld, etter 18 timer på overtid hos Riksmekleren i Oslo.

1422 Industri Energi-medlemmer går ut i streik fra arbeidstidens start mandag morgen (se hele streikeuttaket nederst i saken).

Det sentrale kravet for Industri Energi var å styrke de lokale forhandlingene i overenskomsten.

Kan ikke akseptere

– De tillitsvalgte i bransjen har i en årrekke erfart at de lokale lønnsforhandlingene ikke gjennomføres som reelle forhandlinger. Siden 2016 har dette vært et sentralt tema i hovedoppgjørsforhandlingene, uten at situasjonen har bedret seg. Det er en situasjon vi ikke lenger kan akseptere, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Ønsket ikke dette

– Dette er ikke det utfallet vi ønsket, men det har vært en krevende forhandlingssituasjon, der Industri Energi har fremmet flere svært prinsipielle krav som blant annet omfatter rett til å iverksette aksjoner lokalt dersom det ikke oppnås enighet i de lokale lønnsforhandlingene, redusert ukentlig arbeidstid, tariffestede bestemmelser om tjenestepensjon, ny modell for lavlønnstillegg, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Alfheim viser til at ved flere av bedriftene på overenskomsten har ansatte og tillitsvalgte stått last og brast med bedriften sin i krevende tider og blant annet tatt initiativ til nulloppgjør for å berge bedriftenes konkurranseevne, mens våre medlemmer ikke blir møtt med samme velvilje i gode tider.

Industri Energi løftet derfor inn krav om verktøy for å styrke de lokale tillitsvalgte i møte med sine bedrifter. Dette har arbeidsgiverne vært totalt uvillige til å diskutere.

– Vi har hele veien vært konstruktive, men arbeidsgiverne nekter fullstendig å se på hvordan vi sammen kan videreutvikle det lokale partsarbeidet, konstaterer Alfheim.

Heller ikke når det kom til økonomiske krav var Norsk Industri villige til å bevege seg.

– Bransjen går med historisk høye overskudd og pengene renner inn. Jeg er rett og slett skuffet over ikke å få et tilbud som speiler dette etter flere døgn med mekling, sier Alfheim.

1422 ut i streik

1422 Industri Energi-medlemmer i følgende bedrifter er i streik fra arbeidstidens start mandag morgen:

Boliden Odda AS – 255

Elkem ASA Salten Verk – 169

Elkem ASA Rana – 89

Elkem ASA Thamshavn – 131

Eramet Norway AS avd. Sauda – 142

Elkem Carbon AS avd. Carbon – 46

Glencore Nikkelverk AS – 328

Wacker Chemicals Norway AS – 137

Washington Mills AS – 97

Aartun Transport avd. Smelteverket AS (tilslutningsavtale) – 28

Totalt: 1422

Industri Energi har i tillegg varslet plassoppsigelse for ytterligere 2801 medlemmer innen aluminiumsindustrien. Streiken kan derfor trappes opp.

Elektrokjemisk overenskomst omfatter cirka 7600 Industri Energi-medlemmer.

 

Kilde: Industri Energi Norsk Industri

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094