23948sdkhjf

Aker Stord: 50.000 tonn med plattform-stål skal hogges opp

Ved Aker Solutions’ anlegg på Stord ligger plattformer fra Gyda- og Valhall-feltene klare til å hugges opp i småbiter.

I løpet av det nærmeste halvannet året skal en plattform fra Gyda-feltet og to plattformer fra Valhall-feltet bli til stål i småtiber.

De har gjort jobben sin ute i Nordsjøen. Til sammen veier de tre plattformene 50.000 tonn.

Metallet sendes til Europa

– Først blir plattformen stabilisert og sikret. Deretter starter jobben om bord, der alt avfall  blir fjernet og sortert, sier Thomas Nygård, prosjektdirektør i Aker Solutions Stord, til NRK.

For Valhall-plattformen, er det nå bare rust og gamle rør som er igjen. Når alt er fjernet om bord blir plattform-føttene sprengt bort slik at plattformen går i bakken.  Og så begynner det møysommelige arbeidet med å klippe opp metallet og sorgere det. Dette blir så sendt videre til ulike stålverk i Europa.

- Alt skal i utgangspunktet resirkirkuleres, og 98 prosent skal tilbake i sirkulærøkonomien, sier Nygård videre.

En million tonn skal hugges opp

I en fersk rapport fra Offshore Energy UK går det fram at det er ca en million tonn med installasjoner i Nordsjøen som skal bort de nærmeste 10 årene. Anslaget i rapporten er mye høyere enn det forrige, som lød på 200.000 tonn i 2018.

For verftet på Stord betyr det gode tider, og Nygård sier at ordrebøkene er fulle helt til 2028. For etter at Gyda og Valhall er hogd opp, skal verftet ta imot installasjoner fra Heimdal- og Veslefrikk-feltene, skriver NRK videre.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078