23948sdkhjf

Aker BP bestiller fjernstyrte kontrollsystemer fra Optime Subsea

Aker BP har tildelt Notodden-selskapet Optime Subsea en kontrakt for å levere to nye fjernstyrte kontrollsystemer (ROCS – Remotely Operated Controls Systems) til operatørselskapet.

I februar i fjor gjennomførte Aker BP sin første komplettering av en havbunnsbrønn ved hjelp av ROCS, på Ærfugl-feltet.

Siden da har operatørselskapet gjennomført tilsvarende operasjoner på ytterligere seks brønner, uten nedetid.

Betydelige gevinster

– Analysene våre viser betydelige gevinster ved bruk av ROCS sammenliknet med tradisjonelle kompletteringssystemer på subseabrønner. Vi har redusert gjennomføringstiden og derigjennom krav til værvindu, vi ser mindre HMS-eksponering på boredekket, vi har redusert CO2-avtrykket vårt, og gjennom digitalisering har vi fjernet 45 tonn med utstyr på riggen. Totalt sett er det en stor forenkling og forbedring av subseaoperasjoner, i tråd med strategien vår, sier Mads Rødsjø, direktør for boring og brønn i Aker BP.

Dette har medført at Aker BP nå bestiller to nye andregenerasjons ROCS-systemer fra Optime Subsea over en periode på tre år, med opsjoner for ytterligere to år.

Andregenerasjonssystemet kommer med et nytt frittstående kommunikasjonssystem som gir enda større fleksibilitet for riggen og mer effektive operasjoner. I tillegg vil begge systemene leveres med Optime Subseas nye landingsstreng (Panpipe), som kan kuttes og tettes i hele lengden. I sum posisjonerer dette Optime Subsea som en komplett tjenesteleverandør i dette segmentet. 

To av 10 systemer

Bestillingen fra Aker BP kommer etter at Optime Subsea tidligere i år bestemte seg for å investere et tresifret millionbeløp for å bygge ti identiske ROCS-systemer.

REDUSERTE DRIFTSKOSTNADER: – Vi vet at ROCS-teknologien vår er et verktøy som kan redusere operatørselskapers driftskostnader og miljøfotavtrykk betydelig, sier Jan-Fredrik Carlsen, administrerende direktør i Optime Subsea. FOTO: OPTIME SUBSEA

– Vi vet at ROCS-teknologien vår er et verktøy som kan redusere operatørselskapers driftskostnader og miljøfotavtrykk betydelig. Beslutningen om å investere i 10 systemer var basert på markedsposisjonen vår og interesse fra operatørselskaper over hele verden, samt globale markedsforstyrrelser og utfordringer i leverandørkjeden. Vi er svært glade for at Aker BP, som har hatt en viktig rolle i utviklingen og testingen av ROCS, har bestilt to systemer, sier Jan-Fredrik Carlsen, administrerende direktør i Optime Subsea.

Tid- og kostnadsbesparende

Optime Subseas fjernstyrte kontrollsystem – populært kalt ROCS – fjerner behovet for å trekke en kabel, en såkalt navlestreng, fra boreriggen og ned til havbunnen for å gjennomføre komplettering av en havbunnsbrønn. Dermed behøver man heller ikke transportere og plassere tungt hydraulikkutstyr og kabeltromler til boreriggen, noe som reduserer HMS-risiko betraktelig for både mennesker og miljø.

– ROCS er 100 prosent fleksibelt og har bevist at det kan redusere kostnader og HMS-risiko. Systemet kan opereres av oljeselskaper over hele verden og gi dem umiddelbare gevinster, sier Jan-Fredrik Carlsen.

Notodden

Utstyret skal produseres og sammenstilles ved Optime Subseas hovedkontor på Notodden, og deretter leveres til Aker BP i Norge.

Optime Subsea har ikke oppgitt verdien på kontrakten.

Optime Subsea har kontorer på Notodden og i Houston, USA. I løpet av de siste fem årene har selskapet etablert seg som en ledende global spesialist innen subsea intervensjon og -kontrollsystemer.

 

Kilde: Optime Subsea

KLIKK for alle artikler i Kontrakter og oppdrag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125