23948sdkhjf

Ingen ferjer bygges lenger i Norge

Neste år er det planlagt å bygge null ferjer i Norge. Til sammenlikning ble 82 prosent av norske ferjer bygget i hjemlandet før 2015.

Med andre ord har det vært en dramatisk nedgang i antall ferjer som bygges her i landet.

For inneværende år blir nemlig bare 13 prosent av norske ferjer bygd i «hjemlandet».

Det er NRK som har sett nærmere på norsk ferjebygging, og tallene er ikke særlig oppløftende hvis vi har som målsetning å bygge ferjene vi bruker her i landet i «hjemlandet».

Dyster trend, men ikke overraskende

NRK har tatt utgangspunkt i en rapport fra Norsk Industri, og bransjesjefen for maritim bransje i organisasjonen, Stål Heggelund, mener trenden er dyster.

- Men den er ikke særlig overraskende, legger han til.

Green Yard-sjefen Hans Jørgen Fedog, sier at dette er historien om et «tapt norsk industrieventyr» og at stortingspolitikerne nå må våkne.

For tallenes tale er klare: Før 2015 ble nemlig åtte av 10 norske ferjer bygd i Norge. I 2022 er det kun 13 prosent av ferjene som blir bygd ved norske verft, mens det neste år planlagt å bygge null norske ferjer.

Uforsvarlig

Leder Asle Strønen i Norske Skipsverft kaller situasjonen for uforsvarlig, og han mener Norge taper innovasjonskraft når man bare legger vekt på pris. Han har flere eksempler på at fjerjer går til utenlandske i stedet for norske rederier.

BEKYMRET: Asle Strønen i Norske Skipsverft er bekymret for skipsbyggingsutviklingen her i landet, og kaller situasjonen for uforsvarlig. FOTO: MORTEN DAHL

– Vi forventer at regjeringen kommer med tiltak utover sommeren, og senest i budsjettet for 2023 som sikrer at ferjene blir bygde her, sier stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken, til NRK.

I tillegg til at de aller fleste ferjene blir bygd utenlands, er det også svært mange andre skip som bygges på oppdrag fra staten eller fylkeskommunene som også bygges ved utenlandske verft.

Les hele saken hos NRK her.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094