23948sdkhjf

Energi Norge: - De Facto sprer feil om kablenes effekt på strømprisene

Fagbevegelsens kunnskapssenter De Facto hevder i en rapport at kraftkablene til Tyskland og England er den viktigste årsaken til høye strømpriser i Sør-Norge. - Det er feil og bringer debatten om norsk energipolitikk inn på et villspor.

Det sier Toini Løvseth, direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge.

Metalsupply omtalte DeFacto-rapporten i nyhetsbrevet mandag.

 Uavhengige fageksperter har for lengst fastslått at de nye strømkablene har hatt begrenset effekt på prisene i Sør-Norge.

- Ville hatt rekordhøye priser uten kablene

- Vi ville hatt rekordhøye priser også uten disse kablene, grunnet skyhøye gasspriser i Europa – som vi allerede er knyttet til gjennom 15 andre forbindelser. I tillegg har vi hatt mindre tilgang på vannkraft sør i Norge grunnet lite nedbør helt siden i fjor høst, sier Løvseth i en kommentar til rapporten fra De Facto.

Analyser fra Statnett viser at prisvirkningen av de to nye strømkablene til Tyskland og England utgjør rundt 10 prosent av de uvanlig høye strømprisene siden høsten 2021.

- Grunnleggende feil

Løvseth hevder at De Facto påstår at norske kraftprodusenter kan velge å selge strømmen sin til en høyere pris i England og Tyskland enn i det norske markedet.

- Det er grunnleggende feil. Kraftprodusentene får den prisen som gjelder der kraftverket ligger, uavhengig av om strømmen går til norske eller utenlandske forbrukere, sier hun videre.

Det er heller ikke slik at vi betaler britisk eller tysk pris for den strømmen vi importerer. Norske forbrukere betaler det strømmen koster i Norge, noe som bestemmes av balansen mellom tilbud og etterspørsel på kraftbørsen Nord Pool.

Energi Norge mener at økt eksport av strøm vil isolert sett dra prisene opp her hjemme, fordi etterspørselen da går opp på samme måte som om vi skulle bygget et nytt smelteverk. Økt import vil derimot bidra til lavere priser i Norge.

Englandskabelen

- I hele mai har vi importert mer enn vi har eksportert over Englands-kabelen. De nærmeste årene vil britene bygge ut enorme mengder kraftproduksjon, og en ny analyse viser at Storbritannia vil være nettoeksportør av kraft allerede i 2030. Det vil Norge kunne nyte godt av, sier Løvseth.

Hun mener at De Facto ser helt bort fra at de norske strømprisene alltid har svingt med gassprisene og tilgangen på vann- og vindkraft, og velger heller å utpeke de nye strømkablene som syndebukker.

IKKE SYNDEBUKK: Toini Løvseth i Energi Norge mener at De Factos rapport gjør strømkablene til utlandet til syndebukk. - Det er ikke riktig, sier hun. FOTO: ENERGI NORGE

- De mener vi ikke kan skylde på Russland, ettersom prisene gikk i taket lenge før krigen i Ukraina startet. Da hopper de bukk over det faktum at russerne holdt tilbake gassleveranser til Europa også i forkant av krigen, samtidig som Sør-Norge gikk inn i en lang tørkeperiode med lite nedbør til vannkraftverkene.

Vil bidra til forsyningssikkerhet

- Kablene vil bidra til både norsk forsyningssikkerhet og europeisk klimaomstilling i mange tiår fremover. Vi kan ikke vurdere dem ut fra erfaringer gjort gjennom noen få måneder. Tiltakene De Facto foreslår bryter mot energisamarbeidet vårt med EU og Storbritannia, og vil ha uheldige konsekvenser også for norske industribedrifter og norske fagorganiserte som De Facto sier de jobber for, sier Toine Løvseth videre, og avslutter med følgende:

 - I stedet for å svekke energisamarbeidet med Europa, må vi jobbe for økt kraftproduksjon her hjemme. Det er eneste løsning for å holde prisene nede både til folk og industribedrifter.

Kilde: Energi Norge

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Dette er trolig årsaken til at Tretten bru kollapset
Equinor beroliger oljeservicenæringen
Permitteringer i laksenæringen koster staten 15 millioner
Fjord1 starter testing av el-ferjer over Tysfjorden
NORCE bidrar til fortgang i elektrifisering av olje- og gassplattformer
Planer for økt gassuttak fra Oseberg godkjent
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.109