23948sdkhjf

Equinor med ny inntjeningsrekord

Equinor tjente 169 milliarder kroner i første i kvartal i år. Det den største inntjeningen selskapet noen gang har har hatt i et kvartal. Samtidig er det det tredje kvartalet på rad hvor ny rekord kan noteres.

Første kvartal 2022 var kjennetegnet av:

  • Invasjonen av Ukrainia som påvirket allerede stramme energimarkeder, og ga økte råvarepriser og volatilitet.
  • God drift og økt produksjon av gass til Europa, for å bidra til energisikkerheten.
  • Svært sterke justerte resultater og fri kontantstrøm* på 12,7 milliarder USD.
  • Annonseringen av en prosess for å gå ut av Russland, som førte til en nedskrivning på 1,08 milliarder USD.
  • Fortsatt framdrift for alle strategiske prioriteringer, med vedvarende kostnadsfokus og kapitaldisiplin.
  • Kontantutbytte på 0,20 USD per aksje, fortsatt ekstraordinært kontantutbytte på 0,20 USD per aksje og andre transje i tilbakekjøpsprogrammet på om lag 1,33 milliarder USD.

Ut av Russland

- Invasjonen av Ukraina står som et mørkt øyeblikk for Europa, og våre tanker går til alle som lider under konsekvensene av den brutale krigen. Etter å ha hatt virksomhet i Russland i tre 10-år, anså vi situasjonen som uholdbar, og besluttet raskt å stoppe nye investeringer i landet og starte prosessen med å trekke oss ut av Equinors russiske joint ventures. Uttrekningen fra Russland påvirker våre ansatte, og fører til nedskrivninger av våre eiendeler i landet dette kvartalet, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor ASA i pressemeldingen som er sendt ut i forbindelse med kvartalstallene.

- Med en energikrise i Europa er Equinors viktigste prioritering å sikre pålitelige og trygge leveranser. Sterk drift og god regularitet ga høy produksjon i kvartalet. Vi har optimalisert gassproduksjonen for å levere høyere volumer, og Hammerfest LNG er i rute til trygg oppstart den 17. mai. Med fortsatt kapitaldisiplin og kostnadsfokus leverer vi meget sterke finansielle resultater og kontantstrøm, noe som styrket balansen vår, sier Opedal.

- Equinor utvikler seg som et ledende selskap i det grønne skiftet med sterk industriell framgang innen olje og gass, fornybar, og lavkarbonløsninger. På norsk sokkel er den femte, og siste, plattformen installert på Johan Sverdrup-feltet, og sammenstillingen av turbinene til den flytende vindparken Hywind Tampen er i gang. Equinor er tildelt lisenser og operatørskap for utvikling av to CO2-lagre, en viktig milepæl i arbeidet med å gjøre norsk sokkel til en ledende provins for CO2-lagring i Europa. I Brasil er produksjonen fra de første brønnene for økt oljeutvinning på Roncador-feltet startet opp, sier Opedal.

FORNØYD: Konsernsjef i Equinor, Anders Opedal, kan smile over et godt første kvartal i år, selv om krigen i Ukraina ligger som et mørkt bakteppe. FOTO: OLE JØRGEN BRATLAND/EQUINOR

Sterke finansielle resultater med høyere priser

Energiprisene økte i kvartalet, ettersom Russlands invasjon av Ukraina økte usikkerheten i allerede stramme markeder, spesielt for europeisk gass. Equinor oppnådde høyere priser for væsker og gass, og leverte et justert driftsresultat* på 18,0 milliarder USD i kvartalet, opp fra 4,09 milliarder USD i samme periode i 2021. Justert driftsresultat etter skatt* var 5,18 milliarder USD, opp fra 1,29 milliarder USD i samme periode i fjor.

Den 28. februar annonserte Equinor beslutningen om å stoppe nye investeringer i Russland, og startet prosessen med å trekke seg ut av russiske joint ventures. Selskapet har tatt netto nedskrivninger på 1,08 milliarder USD knyttet til eiendeler i Russland.

Resultatene til segmentet Markedsføring, midtstrøm og prosessering ble påvirket av negative effekter av prissikring av bilaterale kontrakter. De negative effektene ble delvis motvirket av sterke trading-resultater, blant annet et sterkt resultat fra Equinors datterselskap Danske Commodities.

Driftsresultatet i henhold til IFRS var 18,4 milliarder USD i kvartalet, opp fra 5,22 milliarder USD i samme periode i 2021. IFRS-resultatet var 4,71 milliarder USD i kvartalet, sammenlignet med 1,85 milliarder USD i første kvartal 2021. Netto reversering av nedskrivninger på 0,27 milliarder USD omfatter reverseringer av nedskrivninger på 0,82 milliarder USD i segmentet U&P Norge og 0,53 milliarder USD i segmentet E&P USA, hovedsakelig på grunn av de kortsiktige råvareprisene.

Les hele kvartalsmeldingen fra Equinor her.

 

Kilde: Equinor

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
MMC First Process lanserer miljøfond
DeepOcean i samarbeid om å utføre miljøstudier offshore
Grunnrenteskatt: Verft taper oppdrag for 700 millioner
SSAB gjør endringer etter nabo-klager
Otto Olsen sikter mot å bli CO2-nøytrale med solcellepanel
Gruvebil laget av fossilfritt stål
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.156