23948sdkhjf

Astrup: Sanksjoner minsker tilbud av stålprodukter og økte råvarepriser

Russlands invasjon av Ukraina har gitt kraftige ringvirkninger inn i et allerede anstrengt marked for stål og metaller.

Det skriver Astrup AS i sin markedsrapport for mars, og legger til at ingen av landene er store på halvfabrikat i metaller og spesialstål, men de er store aktører på råvarer.

«Prisene på aluminium og nikkel har økt kraftig etter invasjonen, mange verk i Europa får råvarer fra Russland. Ukraina er også meget stor aktør på handelsstål. Vestens sanksjoner rammer også aktører i EU som er delvis eiet av Russiske oligarker, som Swiss Steel», skriver Astrup videre i sin markedsrapport for mars.

Oligark-eide stålverk

Oligarkene eier i sin tur en andel i Steeltec (tidligere Boxholm) og Deutsche Edelstahlwerke. Nevnte verk er med dette rammet av sanksjonene og ute av markedet på sine stangstålprodukter.

Transportmarkedet også rammet

Krigen i Ukraina forstyrrer også et anstrengt transportmarked.

«I langtransport-markedet har så mye som en tredel av alle sjåfører som kjører gods til Norge kommet fra Ukraina eller Hviterussland. I tillegg kommer skyhøye energipriser som gir kraftig økning i transportprisene.  Høye strømpriser får også utslag i store energitillegg fra stålverkene i Europa. Den norske kronen styrket seg 3 prosent (snittnoteringen) mot euro i mars, men var uforandret mot dollar. Norges Bank skal selge kroner i stort omfang nå, det forventes å svekke verdien av kronen utover året", heter det videre i markedsrapporten fra Astrup.

På aluminium har alle de europeiske valseverkene solgt årets kapasitet, mens det på ekstruderte produkter er noe roligere. Råvaretilgangen synes god, men en del verk må nok se seg om etter nye råvareleverandører. Det gjelder også på spesialstål, der Moravia Steel får mye fra Ukraina.

KRIGSPÅVIRKET: Astrups markedsrapport for mars er sterkt påvirket av krigshandlingene i Ukraina. FOTO: MORTEN DAHL

Kraftig økning på skrot

Ovako kommer med kraftig økning på skrot og legering nå, inkludert energitillegg er det på 7461 kr/tonn for 520M. På rustbestandige materialer er det meget stramt både på plater og stangstål, legeringstillegget økte kraftig 1. april basert på skyhøy pris på nikkel og energikost. På kobber økte gjennomsnittsprisen noe i mars, Luvata melder også om redusert kapasitet i sommer. De fleste plastmaterialene økte med ca. 8 - 10 prosent i mars, enkelte så mye som 23 prosent.

Stor usikkerhet

«Det er stor usikkerhet hvor store bevegelser i priser vi har foran oss, men retningen peker fortsatt oppover. Leveringstidene er fortsatt noe økende, og på enkelte materialer og dimensjoner er det leveringstider på fire til seks måneder», avsluttes det med i markedsrapporten fra Astrup

Kilde: Astrup

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094