23948sdkhjf

Aker Solutions leverer Njord A-plattform

Etter flere år med omfattende oppgraderinger er bore- og produksjonsplattformen Njord A klar for overlevering til Equinor.

Å slepe den tilbake til feltet har startet i dag, 22. mars.

Prosjektet har gitt mer enn 6000 årsverk i Norge, og den norske andelen av verdiskapingen fra prosjektet har ligget på rundt 95 prosent.

Njord A er beskrevet som Norges største renoveringsprosjekt. Etter at kontrakten ble signert 17. mars 2017, er det gjennomført betydelige oppgraderinger på skroget og plattformdekket for å forlenge levetiden for ytterligere 20 års produksjon.

Ingen skader

– Et oppussingsprosjekt er aldri lett, spesielt i denne størrelsen og kompleksiteten, og med tillegg av å måtte gjennomføres midt i en pandemi med mangel på arbeidskraft og et strengt smittevernregime. Dette gjør meg enda mer stolt over at vi nå har nådd denne viktige milepælen. Men jeg er mest stolt over at vi har utført dette store arbeidsomfanget på Stord-verftet vårt uten en eneste alvorlig skade på verken mennesker eller materiale, sier Sturla Magnus, konserndirektør og leder for Aker Solutions' plattform- og anleggsvirksomhet.

Oppgraderingen av Njord A har vært et prosjekt med svært høyt lokalt innhold i Norge. Teknikken ble hovedsakelig utført av Aker Solutions' kontorer i Bergen, Stavanger, Fornebu og Trondheim. Byggingen er utført ved selskapets verft på Stord og Verdal. Nærmere 400 ulike leverandørbedrifter har vært involvert i prosjektet, de fleste av dem norske.

– Njord A er nå klar for flere 10-år med energiproduksjon og verdiskaping for storsamfunnet. Prosjektet har hatt betydelige ringvirkninger, noe som har bidratt til mye aktivitet både for Aker Solutions og et stort antall leverandørbedrifter som på ulike måter har bidratt til prosjektet, sier Magnus.

Var banebrytende

Njord A-kontrakten var et banebrytende foretak i norsk olje- og gassindustri da den opprinnelig ble signert i 2017, og var første gang en produksjonsplattform på norsk sokkel ble transportert til land for fullstendig overhaling og oppgraderinger. Dette har blitt reflektert i forhold til prosjektets økte omfang og varighet i prosjektperioden. I 2018 ble det tildelt en tilleggskontrakt til Aker Solutions for å klargjøre plattformen for mottak av olje og gass fra Fenja-feltet, noe som innebar ytterligere produksjons- og installasjonsarbeid på plattformen. Selskapet har også fått i oppgave å bistå Equinor i offshore-oppkoblingsarbeidet med å forberede det til produksjonsstart i fjerde kvartal 2022.

Njord A ble opprinnelig levert av Aker Solutions i september 1997. Plattformdekket ble produsert og montert ved Stord verft, mens skroget ble bygget ved Verdal verft. Njord A var den første EPC-kontrakten på norsk sokkel etter implementeringen av NORSOK-standarden på midten av 90-tallet.

Sjøprøver

De siste ukene har plattformen vært i Klosterfjorden på vestkysten av Norge, og gjennomført ulike sjøprøver.

– Sjøforsøkene er nå ferdige, og vi er i rute for levering og slep ut på feltet. Sammenlignet med den opprinnelige versjonen av plattformen som ble levert i 1997, er det en ganske annen plattform som nå er klar til å bli transportert tilbake til Njord-feltet. Knapt noen del av plattformen har forblitt uberørt, og den totale dødvekten har økt med 23 prosent. Oppgraderingene på skroget har økt plattformens oppdrift med 24 prosent, og nyttelastkapasiteten på plattformdekket har økt med 31 prosent, sier Carl van der Hagen, prosjektdirektør i Aker Solutions, som også var involvert i byggingen av den opprinnelige plattformen på 90-tallet.

 

Kilde: Aker Solutions

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172