23948sdkhjf

Kirkenes: Russisk betaling går tregere enn normalt

19 maritime bedrifter i Kirkenes-området er svært avhengig av russiske kunder. Russerne gjør opp for seg, men det går tregere med betalingen enn tidligere.

– Det koker fullstendig her med daglige endringer og tilpasninger som må håndteres, sier direktør Arve Henriksen i Henriksen Shipping til NRK.

Han kan fortelle at russiske kunder fortsatt er avgjørende for mange bedrifter i Kirkenes, og at disse står for om lag 70 prosent av omsetningen ved byens 19 maritime bedrifter.

Vanskelig situasjon

Mange av de russiske båtene driftes nemlig fortsatt fra Kirkenes, og Henriksen Shipping er en av dem. Den daglige lederen understreker at russerne ønsker å gjøre opp for seg og betale når de skal, men at den spesielle situasjonen med sanksjoner som følge av Russlands invasjon i Ukraina gjør betalingen vanskeligere.

Han er klar på at det ikke må lages egne regler, men at det følges et samlet regelverk.

Men flere store bedrifter i byen sliter nå med å få betalt for det arbeidet de gjør for russiske kunder.

Tregere enn normalt

Henriksen opplyser at han får pengene slik han skal, men at det at det altså går noe tregere enn normalt.

En annen som er bekymret for Kirkenes-bedriftene i disse dager, er leder av Kirknes næringsforening, Magnus Mæland. Han sier til NRK at han får mange bekymringsmeldinger fra næringsdrivende i området som følge av sanksjonspolitikken mot Russland.

Departementene må på banen

For litt over ei uke siden besøkte finansminister Trygve Salgvold Vedum (Sp) og næringsminister Jens Christian Vestre (Ap) Kirkenes. Mæland oppfattet at de forsto alvoret for Kirkenes-samfunnet, men han etterlyser nå at departementene kommer på banen slik at 300 arbeidsplasser kan sikres i Sør-Varanger.

Kilde: NRK

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094