23948sdkhjf

Offshoreteknologi til Hotel Alexandra Loen

Hotel Alexandra Loen i Stryn skal fremover bruke offshoreteknologi for å varme opp både badebasseng og hotellrom.

Det familiedrevne hotellet i Indre Nordfjord har gått til innkjøp av to kjølesystemer, som vanligvis brukes i motorrommet på havgående fartøy, som skal hjelpe med å regulere temperaturen i basseng og bygg til både Hotel Alexandra Loen og nabohotellet Hotel Loenfjord.

Leverandør er Ålesund-selskapet Hydroniq Coolers.

Mer miljøvennlig

– Vi driver tradisjonsrike hoteller, men samtidig holder vi på med innovasjon for å gjøre virksomheten vår både mer effektiv og miljøvennlig. En del av dette arbeidet er å se etter nye tekniske løsninger, sier Richard Grov, daglig leder hos Hotel Alexandra.

Hydroniq Coolers skal levere to av selskapets «Pleat» sjøvannskjølesystemer til hotellet. Vanligvis brukes dette systemet til å redusere temperaturen i til hovedmotor og andre støttesystemer på skip ved hjelp av sjøvann, og dermed unngå overoppheting av motoren og andre kritiske systemer.

På hotellet skal selskapets «Pleat» varmeveksler imidlertid anvendes til å kjøle ned sjøvann som hentes fra Nordfjorden slik at vannet holder konstant to grader celsius. Pleat-kjøleren er koblet til en varmepumpe som konverterer det kalde sjøvannet til varmt vann som igjen brukes til oppvarming av badebasseng og rom på hotellet.

Varmepumpeteknologi

Årsaken til at man bruker en sjøvannsveksler er at man skal kunne hente varmeenergi fra sjøen til hotellets varmepumpe. Varmepumpeteknologi er kjent for å få mer energi ut av hver elektrisk kilowatt som puttes inn. Fordi sjøvann er et vanskelig medium, med groe og liknende, må varmeveksleren være enkel å vedlikeholde. Derfor valgte hotellet en Pleat-kjøler. Det settes også inn selvrensende filter for å sørge for best mulig stabil drift. Leveransen har også med en selvsugende sjøvannspumpe.

– Vi har tidligere tatt vår Pleat-kjøler fra sjø til fjells og installert den på et vannkraftverk, men dette er første gang vi anvender den på et fjordhotell. Det er nok et eksempel på hvordan vi i Norge kan anvende teknologier som er utviklet til offshorenæringen og maritim sektor til helt andre bruksområder, sier Lars Elling Gloppholm, salgssjef for ettermarked i Hydroniq Coolers.

OFFSHORETEKNOLOGI: Hotel Alexandra Loen skal nå få offshoreteknologi til å varme opp hotellet. FOTO: LOEN SKYLIFT

Det er Riksheim Consulting frå Ålesund som har stått for innkjøpet. Riksheim Consulting leverer rådgivertjenester med spisskompetanse innen VVS, energi og klimateknikk.

Produseres i Ålesund

– Pleat-kjøleren vår har i årevis vært foretrukket om bord offshorefartøy og rigger på grunn av de lange serviceintervallene, som er en fordel for fartøy som opererer til havs over lengre perioder. At systemet er driftssikkert, energieffektivt og enkelt å vedlikeholde er en fordel for hotelldriften også, sier Lars Elling Gloppholm.

Hydroniq Coolers skal produsere og sammenstille utstyret ved selskapets hovedkvarter i Ålesund og levere det til Hotel Alexandra Loen.  

Den patenterte Pleat-kjøleren er en modulbasert kjøler i titan, med et designtrykk på 6 bar og designtemperatur fra 0 til 95 grader Celsius.

Kilde: Hydroniq Coolers

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.145