23948sdkhjf

Celsas stålovn årsak til uregelmessigheter i strømmen på Helgeland

Etter 25 år uregelmessigheter i strømmen for beboere på Helgeland ha nå Reguleringsmyndigheten for energi (RME) funnet ut at det er stålovnen ved Celas Armeringsstål som er årsak.er

I mange år har det vært såkalt «flimmer» i strømnettet på Helgeland. Nå har RME, som er en del av NVE, funnet ut at det er Celsa Armeringsstål som er årsak til strømuregelmessighetene.

RME slår nemlig fast, ifølge en pressemelding, at det er Celsas stålovn som er årsak til flimmerutfordringene. I et vedtak har RME dermed bedt hjørnesteinsbedriften om å løse flimmerproblemene.

Brudd på krav

- I dag fører flimmer til brudd på krav til spenningskvalitet hos sluttbrukere på Helgeland, økte driftskostnader og er til hinder for tilknytning av nye større nettkunder i området. RME har fattet vedtak om at Celsa Armeringsstål er utbedringsansvarlig etter forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet, sier Torfinn Jonassen, seksjonssjef i RME.

Celsa Armeringsstål skal sende RME en tiltaksplan innen 1. april 2022. Bedriften har frist til 1. mars 2023 for å utbedre flimmerproblemet, så det ikke er til hinder for å tilknytte nytt forbruk i området.

Kom ikke tidligere til enighet

Tidligere har Celsa Armeringsstål avvist alle påstander om at det er de som er årsak til strømflimmeret på Helgeland. Men i 2017 ble det nedsatt en gruppe som skulle se på utfordringene knyttet til flimmeret, og her var også Celsa med. Partene ble ikke enige.

Rana Blad skriver den regionale nettleverandøren Linea i 2020 hadde 50 spenningsklager i nettet sitt. 22 av disse klagene for lang tidsintensitet av flimmer og hele 17 av dem kan linkes tilbake til driften av stålovnen.

Om flimmerproblem i strømnettet på Helgeland

Flimmer har i mange år vært et problem i strømforsyningen på Helgeland. Problemet har vært håndtert ved en kombinasjon av forskjellige avbøtende tiltak, uten at dette fullt ut har løst problemet.

RMEs avgjørelse er et enkeltvedtak som kan påklages av parter i saken og de med rettslig klageinteresse. En eventuelt klage vil avgjøres av Energiklagenemnda.

Til Rana Blad er Celsa svært kort i sin kommentar til vedtaket i RME.

– Vi har mottatt vedtaket fra RME og er i ferd med å gå gjennom det, sier bærekraft- og kommunikasjonssjef Susanne M. Nævermo-Sand i Celsa Nordic.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078