23948sdkhjf

Hydro Årdal markerer 75 år

28. januar 1947 ble AS Årdal Verk etablert. Den gangen mente noen at det var et «fantasifullt eksperiment» at norsk aluminiumindustri skulle kunne hevde seg mot mektige konkurrenter.

75 år senere står Hydro Årdal sterkt som moderne hjørnesteinsbedrift som leverer lavkarbonaluminium til blant annet europeisk bilindustri.

Hydro Årdal markerer 75 år

28. januar 1947 ble AS Årdal Verk etablert. Den gangen mente noen at det var et «fantasifullt eksperiment» at norsk aluminiumindustri skulle kunne hevde seg mot mektige konkurrenter. 75 år senere står Hydro Årdal sterkt som moderne hjørnesteinsbedrift som leverer lavkarbonaluminium til blant annet europeisk bilindustri. 

– Historien om Årdal har en helt sentral plass i historien om det moderne Norge. Oppstarten i 1947 er uløselig knyttet til det moderne velferdssamfunnet vi kjenner i dag. Her skapte man arbeidsplasser for generasjoner, et levende lokalsamfunn, eksport – og inntekter til fellesskapet, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

I dag ansetter Hydro Årdal om lag 530 årsverk i tillegg til ca. 40 lærlinger, 30 kontraktører og 130 ferievikarer. Aluminiumverket produserer over 220.000 tonn aluminium i året, som hovedsakelig går til kunder innen bilindustri, emballasje og bygg & anlegg i Europa.

– Med industri følger kunnskap, teknologi – og en stadig utvikling. I 75 år har Årdal vært i front som leverandør av bærekraftig aluminiumsproduksjon og er i dag en viktig del av Hydros aluminiumvirksomhet. I de neste 75 skal vi sammen ta nye steg for å bli enda bedre – og forsterke posisjonen som en «muliggjører» for et bærekraftig og lønnsomt grønt skifte. Gratulerer med dagen, sier Aasheim.

Ved å kombinere vannkraft som energikilde og verdensledende produksjonsteknologi kan Hydro Årdal levere Hydro REDUXA – sertifisert lavkarbonaluminium med et maksimalt karbonavtrykk på 4,0 kg CO2e per kg produsert aluminium. Det tilsvarer en fjerdedel av det globale gjennomsnittet. 

Åpning av teknologipark og allmøte

Konsernsjef Aasheim og utvalgte gjester deltok på markeringen som ble feiret med internt allmøte i tillegg til åpning av Årdal Teknologipark i regi av Årdal kommune. Teknologiparken ligger nærmest vegg-i-vegg med aluminiumverket og skal være et teknologisenter for næringsliv og skoler.

MARKERING: Årdal Teknologipark ble åpnet i forbindelse med Hydro Årdals 75-årsjubileum. Her klippes snora av konsernsjef Hilde Metere Asheim, fylkesordfører i Vestland Jon Askeland og Årdal-ordfører Hilmar Høl.  FOTO: NILS VIBE-RHEYMER, HYDRO

Hydro er samarbeidspartner i etableringen av Årdal Teknologipark, og donerte 250.000 kroner til teknologiparken. Pengene skal gå til innkjøp av robot eller annen teknologi og utstyr som fremmer miljøet for teknologi, kunnskaps- og teknologiutvikling i Årdal.

– Vi er helt avhengig av samarbeidet med Hydro og næringslivet for øvrig. Her skal vi fostre morgendagens teknologer og det vil komme både Hydro og Årdal til gode, sier ordfører i Årdal Hilmar Høl.

Nedskalert feiring

På grunn av Covid19 har jubileumsplanene blitt nedskalert, men fabrikksjef ved Hydro Årdal Wenche Eldegard sier ingenting er avlyst – kun utsatt til forsommeren.

– Hydro Årdal har en stolt fortid og en lovende fremtid. Vi skal feire jubilanten på skikkelig vis. Det fortjener Hydro Årdal og lokalsamfunnet vi er en del av, sier Eldegard. 

Kilde: Hydro

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109