23948sdkhjf

Stål-utfordringer for den nye rasteplassen i Hardanger

En pandemi, frakt av stål til havs helt fra Kina og ruskevær på Vestlandet. Utfordringene har stått i kø for det nye designbygget på Espenes, langs Nasjonal turistvei Hardanger. Men til sommeren skal bygget stå klart, til tross for de mange utfordringene.

En av de største utfordringene for utbyggeren var ståltilgangen – fra Kina.

Først i oktober i fjor kunne containerskipet «Yellow Sea» kaste loss fra Xiang havn i Kina med stål til Bergen for videre frakt til Espenes. Etter nærmere tre måneder til havs, med flere stopp underveis, kunne stålet i kontainerbuken til slutt klappe til kai i Bergen den 16. januar.

Stål bit for bit

Nummererte stålplater blir nå plukket fram bit for bit på Espenes og sortert som et stort puslespill. Store blanke plater blir sveiset sammen til et ni meter høyt servicebygg med toalett og teknisk rom. Samtidig varsler meteorologene et nytt ruskevær på Vestlandet med regn og vind i over ei uke. Dette betyr at sveisingen av bygget kan komme til å bli utfordrende og tidkrevende, selv om arbeidet skjer under et beskyttende tak.

FORSINKET: Sterkt forsinket fra Kina på grunn av koronapandemien er stålet nå kommet fram til Espenes rastestasjon. Servicebygget er en 64 meter lang og 4 meter bred takkonstruksjon i stål. FOTO: TOR BENJAMINSEN

Neste sending fra Kina med stålet til takpaviljongen ble sendt fra Xiang 30. desember 2021. Om seilasen følgjer kontainerskipet «Yellow Seas» sin logg, regner byggeledelsen med at stålet kommer til Bergen i mars. Om ikke noe nytt uventet skjer, skal rasteplassen med servicebygg, takpaviljong og god parkeringsplass for både busser og biler kunne åpnes sommeren 2022.

TIL SOMMEREN: Etter store utfordringer med ståltilgangen kan nå den nye rasteplassen ved Espenes i Hardanger stå ferdig til sommeren. ILLUSTRASJON: CODE ARKITEKTUR

64 meter lang og 4 meter bred stålkonstruksjon

Den gamle rasteplassen på Espenes i Ullensvang kommune ble borte etter rassikringen av riksvei 13. På den tomme flata skulle Statens vegvesen åpne et nytt moderne turistveianlegg med flott utsikt nordover Sørfjorden høsten 2021. Servicebygget med en 64 meter lang og 4 meter bred takkonstruksjon i stål, med 12 takmoduler i ulik høyde, holdt oppe av massive stålsøyler, fundamentert på en bunnplate i betong, skulle markere Espeneset som ny tilvekst til attraksjonen Nasjonale turistveier.

Men slik ble det altså ikke. Men nå er arbeidene i gang.

Kilde: Statens Vegvesen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094