23948sdkhjf

Kongsberg Maritime med fullskala hydrogensystem for skip

Hydrogen og brenselceller kan trygt og effektivt brukes om bord på skip, konkluderer Kongsberg Maritime.

Onsdag denne uka ble det første fullskala hydrogensystemet for skip åpnet av næringsminister Jan Christian Vestre på Ågotnes utenfor Bergen.

Skipstrafikk er en av verstingene når det gjelder utslipp av C02, men med det nye hydrogensystemet for skip kan maritim skipsfart bli annerledes i så henseende.

- En stor tilfredsstillelse

– En stor tilfredsstillelse å få det til å fungere. Deilig, sier senioringeniør Lars-Petter Nygaard i Kongsberg Maritime til Bergensavisen (BA), som omtaler saken.

– Det er ingenting som gjør meg mer stolt og inspirert og begeistret og glad enn når jeg ser sånne som dere gjøre sånt som dette, sa en Jan Christian Vestre (Ap) innledningsvis i sin tale, fortsatt ifølge BA.

Prosjektet, som har fått navnet HySeas III, er støttet av EU og skal bidra til at en ferge drevet av hydrogenbrenselceller kan gå i rutetrafikk i Orknøyene.

Demonstrasjonen på Ågotnes onsdag viste et komplett hydrogensystem med brenselceller koblet til batterier og en simulert drivlinje som gjenspeiler den aktuelle fergen helt og holdent.

Mye gjenstår

Alt er skalert én til én med en båt. Men fortsatt gjenstår både godkjenning, bestilling og bygging av den første ferja. Dessuten er ikke systemet klassifisert ennå.

– Med et verifisert og testet hydrogenbasert fremdriftssystem tar vi neste steg innen nullutslippsløsninger på havet. Dette prosjektet er enda et eksempel på at vår verdensledende norske maritime klynge lykkes når vi går på de mest krevende teknologiske utfordringene, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.  

 

Kilde: Bergensavisen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093