23948sdkhjf

Havyard kuttet 100 ansatte – omstillingsprosjekt har gitt gode resultater

I fjor høst varslet verftet Havyard Leirvik at de skulle nedbemanne med ca. 100 ansatte. For en kommune med 1.300 innbyggere var dette dramatisk, og kommunen måtte gjøre noe. Et prosjekt, Hyllestad omstilling og vekst, ble i første omgang etablert.

Nå er resultatene klare, ifølge en pressemelding fra Hyllestad kommune.

 

  •  Nesten ingen arbeidsledige fra Havyard
  •  Flere nye virksomheter er etablerte
  •  Havyard Leirvik har klart seg godt gjennom omstillingen
  •  Neste fase i omstillingsarbeidet er klar for oppstart

 Kunne gått riktig ille

- Dette kunne gått riktig galt, sier ordfører Kjell Eide i kommunen.

- Da 100 arbeidsplasser i november 2020 ble truet i et lite lokalsamfunn som vårt, måtte vi gjøre noe. Nå som vi faktisk står, ett år senere, med så å si ingen ledige av de 100, og flere nye virksomheter etablert, føler vi på mange måter at vi er kommet styrket ut av det første året med omstillingsarbeid, sier ordføreren.

Gode tider i det lokale næringslivet har gjort det relativt enkelt for de oppsagte å skaffe ny jobb, og arbeidskraften fra Havyard Leirvik har vært svært ettertraktet. Noen har også valgt å pensjonere seg.

Prosjektet har hjulpet de med behov:

• Mange har blitt personlig intervjuet for å kartlegge deres ønsker og muligheter

• Noen har fått betalt kurs for å øke kompetansen

• Rask avklaring og oppstarthjelp til de som ville etablere bedrift

Prosjektleder Arne Olsen fra Aksello er fornøyd med at målene i prosjektet ble nådd:

 - Det er det viktigste. Så har det skjedd på en måte som har ivaretatt hensynet til Havyard Leirviks framtid, og det er vi veldig glade for. Vi har holdt oss innenfor både tidsplanen og budsjettet. Vi har vært heldige og hatt med oss i prosjektgruppen og styringsgruppen gode representanter fra Hyllestad kommune og nabokommunene Høyanger og Fjaler, fra Akvahub, fra Vestland fylkeskommune, fra næringshagen Klar Bedrift og fra Havyard Leirvik, både fra de ansatte og fra ledelsen. Det har sørget for gode innspill og god kontroll hele veien. 

En "god" nedbemanningsprosess

- Nedbemanningsprosesser kan være svært konfliktfylte. Denne på Havyard Leirvik har heldigvis vært god, med nødvendig åpenhet og samarbeid internt mellom de ansatte og ledelsen. Det blir bekreftet både av hovedtillitsvalgt Jan Olav Gjerde og direktøren, Tor Leif Mongstad. 

Tillitsvalgt Gjerde fortsetter:

- I denne vanskelige perioden spiller prosjektet en viktig rolle, fordi de ansatte visste at de hadde noen å gå til og noen som aktivt jobba for dem.

Videre sier Anette Traa i Havyard Leirvik at prosessen og prosjektet har vært viktig og nødvendig.

- Prosjektet har bidratt til nye impulser og tanker for Havyard Leirvik, som mener at de kommer styrket ut av prosessen.

Retter blikket framover

- Havyard retter blikket framover og er allerede kommet godt i gang med service og ombygging. Verftet har pr i dag arbeid fram til mai måned og er i forhandlinger om flere prosjekt. Havyard bygger opp driften på en kontrollert måte, slik at vi fortsatt skal være en stor, god og solid bedrift med trygge arbeidsplasser i Hyllestad kommune, sier hun.

Men omstillingsperioden i Hyllestad er ikke over. Prosjektansvarlig Laila Johannessen er klar:

- Selv om første år med omstilling viser gode resultater, er omstillingen nettopp begynt. Vi skal nå starte fase 2 i omstillingsarbeidet. Denne fasen er en skalering og utvidelse av elementene fra Havyard Leirvik-prosjektet. Det handler om å styrke næringsgrunnlaget for lokalt næringsliv i Hyllestad, bidra til å sikre de eksisterende arbeidsplassene, og bidra til å etablere nye. Vi skal også ha et ekstra fokus på unge kvinners etablering og bolyst i Hyllestad. På områder der vi har samme utfordringer som nabokommunene vil vi invitere til samarbeid. Prosjektet er godt planlagt med mange spennende aktiviteter, så følg med, avslutter hun.

 

Kilde: Hyllestad kommune

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.085