23948sdkhjf

Aker BP med oljekunstutstilling på stålrør

Aker BP har satt opp en kunstutstilling foran Oljemuseet i Stavanger. Ustillingen viser utviklingen av Valhall-feltet, fra analogt til digitalt felt. Kunstneren Darryn Lee, som arbeider på Valhall, står bak utstillingen.

Ustillingen er montert på to store stålrør. Dette er stål fra Valhall Quarter Platform (QP). Det gamle boligkvarteret ble installert på feltsenteret i 1980.

I 2020 ble topside fjernet. Sommeren 2021 ble understellet fjernet. Så godt som 100 prosent av stålet vil bli gjenvunnet. Dette er høykvalitativt stål og ettertrakted på råvaremarkedet. Mye blir solgt til Spania hvor det blir blandet med lavere kvalitetsstål fra husholdningsaparater. Sluttproduktet blir armeringsstål for byggindustrien.

Bygget ut i 1980

Valhall-feltet ble bygget ut i 1980 og har produsert over en milliard fat siden det ble satt i drift i 1982. Feltet er under utvikling, tre plattformer har blitt eller skal fjernes. En ny sentralplattform skal bygges og installeres. Samtidig pågår en omfattende prosess med å digitalisere utstyr og arbeidsprosesser. Valhall-feltet skal kunne produsere i ytterligere 40 år.

Malerier og tegninger er reprodusert på stålplater og montert på stål fra den gamle Valhall boligplattformen, som ble fjernet i 2020 og 2021.

MENNESKENE PÅ VALHALL: Darryn Lee arbeider med digitalisering på Valhall. Han har brukt to år på å dokumentere den digitale transformasjonen og menneskene på feltet gjennom kunst. BILDE: DARRYN LEE

Fremtidens felt

Valhall har gjennomgått store endringer. Det var det første produserende feltet på norsk sokkel som ble elektrifisert med strøm fra land i 2013. Digitalisering og ny teknologi er nøkler for å utvikle og forlenge levetiden til Valhall – for å produsere totalt to milliarder fat med olje innen 2060.

Menneskene

Menneskene er de samme. De utvikler ny kompetanse og omstiller seg til fremtidens produksjonsstandard.

Arbeidslagene har mangfold. Alle er viktige. Alle er inkludert. Arbeidsmiljøet offshore er unikt. Folk jobber langt hjemmefra, borte fra familiene sine. De arbeider i skift, hele døgnet, og bidrar til viktige inntekter for Norge.

SE VIDEO av da understellet på Valhall ble til stål:

VIDEO: AKER BP

Kunstneren

Darryn Lee arbeider med digitalisering på Valhall. Han har brukt to år på å dokumentere den digitale transformasjonen og menneskene på feltet gjennom kunst.

Den første delen av utstillingen skildrer Valhalls første boreplattform i rust og forfall, med grå himmel etter 40 års produksjon. Teknologien har krevd menneskelig inngripen ved hvert trinn, nå er plattformen overflødig. Utstillingen viser også portretter av teknikere, som har kommet til slutten av arbeidslivet.

Den andre delen viser Valhalls moderne Produksjon- og hotellplattform med blå himmel. Forsyningsskipet Orla losser. Det skinnende eksteriøret er klart for 40 nye år med drift. Første generasjons oljearbeidere erstattes av ungdommelig energi og digitalisering.

Kilde: Aker BP

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109