23948sdkhjf

SSB: Metaller fortsetter prisoppgangen

Industriprisene økte totalt med 2,2 prosent i oktober. Størst bidrag til den totale prisoppgangen i industrien kom fra metallindustrien, med en oppgang på 9 prosent.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

-Gruppen Jern og stål har økt en del de siste månedene, noe som skyldes økte priser på flere legeringer som inngår i produksjonen av blant annet rustfritt stål og karbonstål, forteller rådgiver Monika Græsli Engebretsen i SSB. Hovedforklaringen ser fortsatt ut til å være at tilgjengelig kapasitet er lavere enn etterspørselen, som har tatt seg veldig opp de siste månedene.

Også økning på råolje og naturgass

Prisoppgang innen utvinning av råolje og naturgass bidro sterkt til at Produsentprisindeksen (PPI) gikk opp med 6,2 prosent fra september til oktober.

Den totale prisoppgangen i PPI kom i all hovedsak fra høyere priser innen utvinning av råolje og naturgass, som samlet gikk opp med 16,3 prosent i oktober. Målt i norske kroner var oljeprisen i oktober på det høyeste nivået siden mars 2012 slik den måles PPI. Prisen på naturgass fortsatte også å stige, og i oktober steg prisen for sjette måned på rad.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126