23948sdkhjf

Jakten på den forsvunnede kabelen

En kabel, som brukes som å samle inn data fra havbunnen, sluttet plutselig å fungere.

Det er DN og NRK som skriver om den mystiske hendelsen da en av de viktige kablene i det enorme kabelnettverket utenfor Bø i Vesterålen plutselig sluttet å fungere. Det skjedde i april i år. Det store kabelnettverket samler informasjon om havbunnsaktivitet blant annet for Havforskningsinstituttet. Kabelen som plutselig sluttet å fange opp signalene er 10 tonn tung.

Stort mysterium

– Dette er et mysterium, rett og slett, sier Sissel Rogne, administrerende direktør i Havforskingsinstituttet til NRK.

Da informasjonen fra kabelen uteble, og alle skjermene gikk i svart hos de som satt på land og skulle analysere dataene, så forsvant også informasjonen fra alle de andre 66 kilometer med kablene.

Equinor har delfinansiert kabelnettverket som går under navnet LoVe Ocean. Kablene er utstyrt med sensorer, mikrofoner og kameraer som forer datamaskinene på land med informasjon.

Noder – eller høyteknologiske plattformer - er koplet sammen i et nettverk på 2500 meters dyp. Havforskningsinstituttet får informasjon i sanntid om ulike fiske- og hvalarter i tillegg til å se hvordan havet fungerer.

Ubåter

Også trålere og andre fiskebåter – i tillegg til ubåter – blir fanget opp kabelnettverket. Derfor er Forsvaret koblet inn og får opplysningene først.

Det skulle ta et halvt år før man fant ut hva som hadde skjedd med kabelen. Og det man håpet skulle være enkelt å reparere var slett ikke det. Ved hjelp av Equinor og forsyningsskipet «Havila Subsea» ble det sendt ned ROVer. Det viste seg at kabelen mellom «Node 2» og «Node 3» var røsket ut, og sporløst forsvunnet, skriver DN videre.

FOTO: HAVFORSKNINGSINSTITUTTET

Kabelen på 4,3 km var forsvunnet. Skaden tydet på at kabelen var blitt fjernet med et kraftig rykk.

Mange teorier

Hvordan skjedde dette og hvem kan ha gjort det? Det vites det lite sikkert om, og teoriene har florert i miljøet.

Regjeringen er imidlertid varslet om hendelsen og funnet. Det kan være fremmede makter som med vilje har røsket den opp, eller det kan være et uhell. Derfor er også PST inovlvert i saken. Nye tokt iverksettsettes nå i et forsøk for å finne den forsvunnede kabelen.

Kilde: Dagens Næringsliv NRK

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.141