23948sdkhjf

Verdens største solcelle-fabrikk leverer strøm 24 timer I døgnet

Noor kraftverk i Marokko er det største konsentrerte solcelle-kraftverket I verden. Det bruker smeltet saltlagring til å produsere elektrisitet på nattestid.

Kjent som innfallsporten til Sahara, er byen Ourzazate lokalisert i Agadir-området i den sørlige delen av Marokko. Dette er stedet i verden med flest soltimer – opp til 235 kWh/m2 årlig.

Det er Worldsteel som skriver dette.

Noen få kilometer nord for byen ligger et imponerende solcellepanel-anlegg på 2500 hektar. Navnet Noor har det fått etter ordet for lys på arabisk, og det gigantiske anlegget gjør at Marokko kan tilby nær halvparten av landets energi fra fornybare ressurser.

Anlegget består av tre ulike soner – Noor 1, Noor 2 og Noor 3 - og til sammen gir de strøm til mer enn en million husstander. Samtidig er det anslått at anlegget sparer 760.000 tonn med CO2-utslipp hvert år.

Noor 1-sonen består alene av 537.000 parabole speil som er styrt av datamaskiner slik at de hele tiden er rettet mot sola. Speilene sørger for at sola stråle og varmer opp den termiske oljen som renner gjennom stålfrie rør gjennom hele anlegget. Denne syntetiske oljen, som kan bli opptil 390 grader varm, fraktes videre til en sentral kraftstasjon hvor den produserer damp til å drive hovedturbinen og generere elektrisitet.

OM NATTEN: Solcelle-fabrikken i Marokko produserer elektrisitet også om natten. FOTO: WORLDSTEEL

Det er imidlertid den nyeste delen av anlegget – Noor 3 – som er mest imponerende. Anleggets solare termiske kraftanlegg, omgjør energi fra sola til elektrisitet. Noor 3-komplekset kombinerer solcelle-tårnet med en sentral mottaker som varmer smeltet salt til mer enn 500 grader.

Produserer også når det er mørkt

Dette saltet kan lagre varme og sørge for at anlegget produserer energi på full kapasitet selv når det er mørkt. For å få dette til må det spesielle saltet, som er en blanding av potassium og sodium-nitrat, oppbevares i spesialbygde store tanker av stål.

Hver av de 19400m3 tankene er laget av en helt spesiell type rustfritt stål. Disse er laget slik at de skal tåle saltets store korrosjonsevne.

Stål er forresten et hovedmateriale i flere sentrale deler av anlegget, blant annet er varmegeneratorene, dampgeneratorene og de nevnte tankene produsert i stål.

En "gamechanger"

Med tankene som oppbevarer smelte-saltet er det mulig å opprettholde driften av anlegget for sju timer etter mørkets frambrudd. Dette gjør Noor-anlegget til en «gamechanger» for solceller som en del av framtidens fornybare energiløsninger. Land som er i det såkalte solbelte som strekker seg 40 grader nord og sør for ekvator, kan investere tungt i solcellekraft. Noor representerer et anlegg for framtiden i området. Og der stålet altså spiller en helt avgjørende rolle.

Kilde: Worldsteel

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094