23948sdkhjf

Dokka Fasteners reduserte tapet kraftig i fjor

- De ansatte skal ha honnør for den omstillingen vi har vært gjennom, sier adm. dir. for Dokka Fasteners, Andre Klaseie, til Oppland Arbeiderblad (OA).

Dokka-bedriften produserer bolter og andre festemidler til blant annet vindturbiner og borerigger, og har de siste fire årene tapt til sammen 308 millioner kroner. Men ifølge lokalavisa, endte fjoråret med «bare» 3,4 minus.

Dokka Fasteners er som alle andre i stålindustrien rammet av flere ting på en gang: Koronapandemien, dyrere råvarer, vanskeligere å få tak i stål og dyrere transportkostnader.

Til tross for disse utfordringene klarte selskapet i fjor å lande et resultat med bare 3,4 millioner kroner i minus. Dette er altså en betydelig forbedring i forhold til de senere årenes resultater.

Dokka Fasteners

ROSER DE ANSATTE: - De ansatte har gjort en formidabel jobb i den omstillingen vi har vært gjennom, sier adm. dir. ved Dokka Fasteners. FOTO: DOKKA FASTENERS

– Jeg er stolt over forbedringen vi har fått til her på Dokka Fasteners. Omstillingen har vært formidabel, og de ansatte skal ha en stor honnør for det vi har oppnådd, sier Andre Klaseie, til OA.

Han er naturlig nok ikke fornøyd med et minus-resultat, men forbedringen er så god at han kaller det en formidabel forbedring.

I 2019 hadde Dokka Fasteners 46 millioner kroner i minus, og året før det igjen hele 161 millioner i minus.  Omsetningen gikk også ned fra 2019 til i fjor – fra 344 millioner kroner til 267 millioner. Dette skyldes at bedriften har kuttet ulønnsom handel og produkter.

Siden 2019 har derfor bedriften blitt 23 færre ansatte, og teller nå om lag 110 ansatte. Dessverre har bedriften på Nordre Land også måttet si opp ansatte – det er ifølge Klaseie gjort i tett dialog med klubbene.

Stor i vindbransjen

95 prosent av selskapets omsetning kommer fra vindbransjen.

Dokka Fasteners har fått god hjelp av morkonsernet Würth Group under de seneste heftige årene. Blant annet gikk konsernet inn og økte egenkapitalen i den norske virksomheten under minus-året 2018.

BOLTER: Dokka Fasteners produserer og lever bolter og andre festemidler til blant annet vindturbiner og borerigger. FOTO: DOKKA FASTENERS

Omstruktureringen i Dokka Fasteners har fortsatt inn i 2021, og det betyr at også inneværende år vil bli tøft, men Klaseie tror at omsetnig og produksjon vil ligge på samme nivå som i 2020.

Den største utfordringen er å få tak i nok stål til en fornuftig pris. Prisen på stål-produkter har økt kraftig den senere tiden. I tillegg kommer de økte strømutgiftene til å være en avgjørende rolle for bedriften.

Til tross for dette har den administrerende direktøren sterk tro på famtiden. Ikke minst med tanket på at det skal bygges mange nye vindkraftverk.

Würth-gruppen har om lag 80.000 ansatte på verdensbasis og omsatte i 2020 for mer enn 14 milliarder Euro. Overskuddet før skatt ble på 775 millioner Euro – om lag 7,5 milliarder norske kroner, skriver OA.

 

Kilde: Oppland Arbeiderblad (OA)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11