23948sdkhjf

NHOs koronaundersøkelse: 7 av 10 sliter fortsatt med varetilgangen

– Selv om den generelle markedssituasjonen er god, er det urovekkende at fortsatt så mye som syv av ti bedrifter svarer at de opplever varsler fra leverandører om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser som følge av koronaviruset, sier samfunnspolitisk direktør Jørgen Leegaard i BNL.

NHOs 23. koronaundersøkelse ble gjennomført i begynnelsen av september.

– Vi ser samme tendens som undersøkelsen fra august. Markedssituasjonen er generelt sett god. Kun fem prosent svarer at den er dårlig og det er bare 15 prosent som opplever lavere etterspørsel og kansellering av ordre, sier Leegaard videre i en pressemelding fra BNL som er den tredje største landsforeningen i NHO.

Liten konkursfare men fortsatt forsinkede leveranser

Som sist er det også svært få bedrifter som mener det er fare for å gå konkurs.

– Vi er fortsatt inne i høysesongen for næringen, og det er gledelig å se at det er god driv og aktivitet, selv om det selvfølgelig som alltid er forskjeller mellom de ulike bransjene og markedene, sier Leegaard videre.

I likhet med forrige undersøkelse er det særlig de varslede forsinkelser eller kansellering av leveranser som bekymrer.

– Dette henger trolig nok sammen med tilgangen til råvarer og råstoff som har vært en utfordring en god stund nå. Det er fortsatt stor etterspørsel etter en del råvarer og råstoff på verdensmarkedet, samt fraktutfordringer for enkelte varer som kan bidra til forsinkelser på prosjekter, sier han.

Varierende syn på ordrereserve

BNL har også fulgt med på ordresituasjonen til bedriftene gjennom pandemien og ordresituasjonen et stykke frem i tid.

– Nå svarer 46 prosent av bedriften ser på ordrereserven for neste år er omtrent den samme som den var før pandemien, mens 23 prosent svarer at den er noe bedre eller svært mye bedre, opplyser Leegaard, som legger til at det har kommet tilbakemeldinger fra enkelte bedrifter om at de for alvor begynner å kjenne på ordretørke.

– I undersøkelsen svarer 21 prosent at ordrereserven er svakere. Vi legger samtidig merke til at her er det et strekk i laget mellom de ulike bransjeforeningene hvorav bedriftene tilknyttet EBA svarer 36 prosent av bedriftene det samme og den er stigende nå etter sommeren, avslutter Leegaard.

Funn i NHOs 23. koronaundersøkelse

  • 46 prosent opplever markedssituasjonen som god – og 40 prosent tilfredsstillende. Kun 5 prosent opplever markedssituasjonen som dårlig.
  • 15 prosent opplever lavere etterspørsel /kansellering av ordre. Liten nedgang fra forrige måned (17 prosent)
  • Nedgang i bedrifter forventer ulike former for forsinkelser og kanselleringer fra leverandører på grunn av korona
  • 12 prosent av bedriftene svarer at de mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid
  • Fortsatt svært få mener det er en reell risiko for å gå konkurs (3 prosent)
  • 74 prosent av bedriftene svarer at sysselsettingen vil være uendret i bedriften for de neste tre månedene
  • Ca. halvparten av bedriften ser på ordresituasjonen som den samme som den var før pandemien, mens 23 prosent svarer at den er noe bedre eller svært mye bedre. 21 prosent mener at den er svakere.
  • 419 respondenter har deltatt i undersøkelsen

Kilde: BNL

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094