23948sdkhjf

Aker Solutions leverer stor Johan Sverdrup-modul

Aker Solutions leverer i dag den 5 000 tonn tunge tilleggsmodulen til stigerørsplattformen på Johan Sverdrup-feltet. Modulen er en del av feltets andre utbyggingsfase og er foreløpig den siste i rekken av store leveranser fra Aker Solutions til feltutbyggingen.

Aker Solutions har vært en av de største leverandørene til feltutbyggingen av Johan Sverdrup, og har blant annet levert forprosjektering og design (FEED) til prosjektets begge faser, fire av fem stålunderstell, boligplattformen og påkoblings- og integrasjonstjenester, i tillegg til den store modulen som nå altså leveres fra verftet på Stord. 

– For Aker Solutions representerer modulen den foreløpig siste store, fysiske leveransen til Johan Sverdrup. Vi er stolte av å være en av de mest sentrale bidragsyterne til dette gigantiske utbyggingsprosjektet. Johan Sverdrup har gitt enorme ringvirkninger for hele industrien og vil produsere store verdier for fellesskapet i flere tiår fremover, sier konsernsjef Kjetel Digre i Aker Solutions.

Modulen som i dag leveres fra Aker Solutions’ verft på Stord skal plasseres på stigerørsplattformen. Den er en sentral del av feltutbyggingens andre fase og inneholder blant annet vanninjeksjonspumper og kjemikalietanker, som vil være viktige for å øke produksjonen fra feltet. Modulen vil også fungere som et bindeledd mellom prosessplattformen som står på feltet i dag, og den nye prosessplattformen som inngår som en del av fase to. 

Ligger på Stord

Aker Solutions har ansvar for prosjektering, innkjøp og bygging av modulen, i tillegg til modifikasjonsarbeid på feltsenteret. Selskapet skal også gjennomføre installasjon- og integrasjonsarbeid på feltet, etter at modulen er plassert på stigerørsplattformen. 

Modulen ligger på lekter på Stord, og vil bli slept til Johan Sverdrup-feltet og løftet om bord på stigerørsplattformen av kranskipet Sleipnir. Denne operasjonen er forventet å ta rundt to dager. 

– Johan Sverdrup har vært et mønsterprosjekt fra start til mål, og denne modulen føyer seg inn i rekken av leveranser som har blitt levert til avtalt tid og kvalitet. Dette er spesielt imponerende i lys av den krevende pandemiperioden vi har hatt under prosjektets mest hektiske fase, med et omfattende smittevernregime og periodevis mangel på arbeidskraft. Som for de andre Johan Sverdrup-leveransene, har vi hatt et meget godt samarbeid med kunden Equinor og sentrale underleverandører, noe som har vært en forutsetning for det gode resultatet, sier konserndirektør Sturla Magnus med ansvar for Topsides & Facilities i Aker Solutions.

Den 5 000 tonn tunge modulen er bygget opp av 11 seksjoner. Engineering og innkjøp har involvert Aker Solutions-lokasjoner i Stavanger, Bergen, Fornebu, Mumbai og London. Fabrikasjon har funnet sted hos Aker Solutions’ samarbeidspartnere i Polen, i tillegg til Stord og Egersund. Sammenstilling, ferdiggjøring og uttesting er utført på Stord. 

850 personer i sving

– Modulen leveres med en svært høy ferdigstillelsesgrad, noe som etter hvert har blitt et varemerke for leveranser fra Aker Solutions. Dette gjør at kostbart offshorearbeid reduseres til et minimum. Vi har i tillegg gjennomført prosjektet med meget gode HSSE-resultater, og har ikke hatt en eneste alvorlig skade på noen av fabrikasjonsstedene, sier Magnus. 

Prosjektet har på topp gitt arbeid til om lag 850 personer. Inkludert ringvirkninger for underleverandører, tjenesteleverandører og lignende, har kontrakten skapt arbeid for om lag 2 000 personer. 

Etter at modulen er levert fra Stord og installert offshore, vil Aker Solutions fremdeles ha ansvar for arbeid knyttet til offshore hook-up og leveranser innen engineering. Endelig ferdigstillelse er i 2022.

 

Kilde: Pressemelding fra Aker Solutions

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094