23948sdkhjf

Fjoråret rammet stålindustrien hardt

Koronapandemien rammet også europeisk stålindustri hardt i 2020 – spesielt første halvår. Men allerede i løpet av andre halvår bedret situasjonen seg.

Det skriver den europeiske stålorganisasjonen Eurofer i sin analyse for 2020. EU-landene opplevde en nedgang i stålforbruket på 11,1 prosent i fjor, mens dette er ventet å øke med 11,7 prosent inneværende år. Den totale produksjonsaktiviteten i sektorer som benytter stål falt med 10,4 prosent i fjor, viser oversikten fra Eurofer videre. Samtidig viser tallene at de 28 EU-landenes stålforbruk økte med 3,3 prosent i fjerde kvartal i fjor mot samme periode i 2019.

- Ett av de verste årene

- Tallene for 2020 bekrefter det vi allerede vet: 2020 var ett av de verste årene for europeisk stålindustri. Spesielt var andre kvartal ille, sier Axel Eggert, som er leder for Eurofer. Han legger til at han ser bedring for industrien allerede, og det er et godt tegn.

Fjerde kvartal i fjor var et lyspunkt for stålindustrien, og var det første kvartalet siden fjerde kvartal 2019 hvor aktørene kunne vise til en økning.

Spesielt var ille var andre kvartal i fjor, da mye av den stål-brukende industrien enten måtte stoppes helt opp eller minske aktiviteten kraftig. For denne delen av industrien fortsatte nedturen også inn i tredje og fjerde kvartal, men i løpet av det siste kvartalet i fjor var trenden i ferd med å snu. Nedgangen da var på «bare» 1,9 prosent mot minus 25 prosent i andre kvartal.

Hadde utfordrdinger før pandemien

Eurofer skriver at den europeiske stålindustrien allerede hadde store utfordringer før koronapandemien, som gjorde situasjonen enda vanskeligere. Bilbransjen opplevde allerede i 2019 store utfordringer, noe som påvirket stålindustrien allerede da. Og da flere land ble tvunget til å gjennomføre nedstengninger i andre kvartal 2020, ble spesielt bilbransjen hardt rammet.

Det at markedene åpnet opp igjen i løpet av høsten i fjor, og at stålindustrien fant tilbake til nivåer de var på før pandemien ved utgangen av året, kan tyde på at industrien vil kunne ha kommet seg igjen – til tross for økonomisk usikkerhet.

Kilde: Eurofer

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078