23948sdkhjf

Sterk økning i aluminiumseksporten

Kombinasjonen av høy pris og høyt volum gjorde at eksporten av aluminium økte med 225 millioner kroner fra april 2020 til april i år.

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge tall for utenrikshandel med varer endte fastlandseksporten på 40 milliarder kroner i april. Dette er fortsatt et høyt nivå etter toppnoteringen i mars. I tillegg økte både olje- og gasseksporten fra året før, slik at otaleksporten endte på 82 milliarder kroner. Endringsratene siden april i fjor er sterkt preget av at verdien på både eksport og import var lave for tolv måneder siden. Importen steg med 17,3 prosent fra i fjor og beløp seg til 65 milliarder kroner. Alt i alt resulterte dette i et handelsoverskudd på 17 milliarder kroner, en svekkelse på 32,0 prosent fra måneden før.

Norge eksporterte metaller for over seksmilliarder kroner i april 2021. Utførselen av aluminium utgjorde med tre milliarder kroner halvparten av dette. Kombinasjonen av høy pris og høyt volum gjorde at eksporten av aluminium økte med 225 millioner kroner fra april 2020, ifølge SSB.

Råoljeeksporten for april 2021 endte på 24,5 milliarder kroner. Dette er nesten 150 prosent mer sammenlignet med samme måned i fjor - men ned 11,6 prosent fra mars 2021. Økningen skyldes utelukkende høyere oljepris i årets april - 531 kroner fatet mot 217 kroner fatet i fjor, da prisen var på sitt laveste etter utbruddet av koronapandemien. Det ble utført 46,2 millioner fat råolje i april, som er omtrent likt som i samme måned i fjor.

Naturgass til en verdi av 17,5 milliarder kroner ble eksportert i april 2021. Dette er nær en tredobling fra samme måned i fjor, men likevel ned 14,5 prosent fra forrige måned. Årsaken til oppgangen er hovedsakelig høyere priser sammenlignet med fjoråret. Det ble ført ut 9,1 milliarder kubikkmeter naturgass i gassform, som er 6,7 prosent mer enn samme måned i fjor.

Raffinerte mineraloljeprodukter til en verdi av 4,6 milliarder kroner ble eksportert i april. Dette er nær en dobling fra samme måned i fjor. Høyere priser er hovedforklaringen på oppgangen.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.157