23948sdkhjf

Neste fase i Hywind Tampen-prosjektet

Hywind Tampen-prosjektet flytter nå fra Stord til dypvannsområdet ved Dommersnes, der støpningen av betongunderstellene skal fullføres. Dette er det første glide-støpning av et betongunderstell til et offshore-prosjekt siden Troll A-plattformen ble levert i 1995.

Denne uken begynte transporten av de elleve understellene fra Aker Solutions’ verft på Stord, der de første 20 meterne har blitt bygget, til dypvannsområdet ved Dommersnes, der støpningen av betongunderstellene skal fortsette til de når 107,5 meter.

Hywind Tampen er et flytende havvindprosjekt med en kapasitet på 88 MW, som skal forsyne Snorre- og Gullfaks-feltene i Nordsjøen med strøm. Hywind Tampen blir verdens største flytende havvindpark, og verdens første som skal forsyne olje- og gassplattformer på sokkelen med strøm. Det er også det første flytende vindprosjektet fra Equinor som bruker betongteknologi i vindprosjekter.

– Prosjektet er et eksempel hvor teknologi fra olje og gassvirksomheten brukes til å videreutvikle fornybar energi.. Det store understellet til Troll A-plattformen var 369 meter høyt. Nå bygger vi elleve små Troll. Prosjektet er i rute, til tross for utfordringene knyttet til covid-19, sier Olav-Bernt Haga, prosjektdirektør for Hywind Tampen i Equinor.

VIDEO: EQUINOR

2021 er fabrikasjonsåret for dette pionerprosjektet. Mens understellene bygges på Stord og ved Dommersnes, blir stålankrene sveiset sammen på Aker Solutions’ verft i Verdal. Turbinene, bladene og turbintårnene vil bli produsert i Europa og sendt til Wergeland Base i Gulen.

Understellene vil bli slept til Gulen når støpningen og den mekaniske ferdigstillingen er fullført ved Dommersnes.

I 2022 vil alle delene bli samlet i Gulen, og sammenstillingen vil gjøres ved hjelp av det som sannsynligvis blir den største kranen som noensinne har vært på land i Norge.

– Vi planlegger å begynne tauingen av de ferdige vindturbinene til Tampen-området tidlig på sommeren i 2022, og fullføre offshore-arbeidet innen utgangen av året. Dette er et stort og sammensatt industriprosjekt, der vi bruker vår erfaring fra olje- og gassprosjekter, sier Haga.

Som et stort selskap innen havvind på verdensbasis, med mange tiårs erfaring fra utvikling av energi til havs, olje og gass, er Equinor i en unik posisjon til å være pådriver for bruk av flytende havvind på verdensbasis.

I 2009 installerte Equinor verdens første flytende havvindturbin, og Hywind Scotland fulgte etter i 2017, som verdens første kommersielle flytende havvindpark.

Som operatør av Hywind Tampen vil Equinor være ansvarlig for drift og vedlikehold av havvindparken.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125