23948sdkhjf

Equinor satser på roboter

Og robotene kommer fra Østerrike, fra robotspesialisten Taurob. Robotene skal utføre rutine-inspeksjoner og vedlikeholdsoppgaver på offshore-installasjoner.

Taurob begynte for 11 år siden å utvikle roboter som kunne bidra til menneskelig sikkerhet, særlig beregnet for nødsituasjoner. Og sikkerhet er fortsatt fokuset for den østerrikske bedriften. Deres nye «Taurob Inspector», som Equinor nå er med på å utvikle og kommer til å ta i bruk, er et resultat av et  intensivt to års samarbeid mellom Taurob, den franske energigiganten Total og Storbritannias OGTC. Total var den første store energiaktøren som tok i bruk robot-inspeksjoner ved deres fabrikk på Shetlandsøyene.

- Vårt mål er å bygge tillit med operatører. Å gå gjennom de strenge sertifiseringskravene med kundenes elektriske avdelinger, er like viktig som selve utviklingsprosessen i seg selv, sier adm. dir. i Taurob, Matthias Biegl.

Equinor bestemte seg i 2019 for å bli med i samarbeidsprosjektet til Taurob, Total og OGTC for å utvikle en helt ny robot, som kan utføre autonome operasjoner. Prosjektet kalles Argos Joint Industry Project.

- Vi forventer at resultatet blir en robust og pålitelig robot, som kan foreta vedlikeholdsoppdrag med intervaller på bare en gang hvert år, noe som vil være ideelt for ubemannede installasjoner til sjøs. Som en såkalt «Work Class»-robot, vil den kunne samhandle med installasjoner, sier Biegl, og legger til at den første testen av en slik robot vil foregå i løpet av 2021.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.41