23948sdkhjf

Kraftig vekst på smitteroboter

Det norske selskapet Decon-X leverer desinfiseringsroboter til kommuner og sykehus over hele landet. I 2020 økte omsetningen fra 10,476 MNOK til 33,594 MNOK.

Mellom 13. mars og 31. desember 2020 leverte Decon-X 150 roboter til norske kommuner og sykehus. I samme periode har selskapet produsert 200 roboter. All produksjon og utvikling skjer i Norge, hvilket resulterer i 16 årsverk fordelt på seks ulike selskaper.

- Koronapandemien har synliggjort behovet for smittevernsteknologi. Det er både topp- og bunnlinjen vår et bevis på. Samtidig viser det at mange norske kommuner og sykehus ikke var godt nok forberedt på en pandemi. Vårt håp er at politikere og myndigheter bruker disse erfaringene når de former morgendagens helse-Norge, sier Bjørn Platou, gründer og daglig leder i Decon-X.

Roboten fjerner 99,9999 prosent av all smitte, sporer og virus i ett rom og er levert til over 250 helseinstitusjoner i Norge. Man plasserer bare roboten i rommet, lukker døren så gjør den jobben. Den ansatte får beskjed på mobilen når rommet er ferdig desinfisert. Det betyr at man kan frigjøre hender i helse-Norge som kan brukes til omsorg og pleie.

Teknologien er utviklet i Norge og robotene blir produsert hos Tronrud Engineering på Hønefoss. De siste tre årene har Decon-X gjennomført 14 laboratorietester i Tyskland og Sverige, for å verifisere effekten på bakterier, virus og sporer. I februar kunne selskapet annonsere at Decon-X-roboten er testet og godkjent i henhold til den nye europeiske standarden (EN 17272) for desinfiseringssystemer.

EN-standarden som reguleres av Standard Norge, gis til systemer som møter kravene til desinfisering gjennom en effekttest og en distribusjonstest.

Den økte etterspørselen etter desinfiseringsløsninger gav Decon-X et årsresultat på 670.000 kroner – en netto økning på 4,069 MNOK fra 2019. Gjennom det siste året har selskapet også drevet omfattende opplæring i forebyggende smittevern for helse- og renholdsarbeidere i Norge. Boken «Den Lille Smittevern Guiden» er delt ut i 1.200 eksemplarer.

 

Kilde: Pressemelding fra Decon-X

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078