23948sdkhjf

Sparte store utgifter på reisekostnader under pandemien

Hos borerigg-produsenten Qmatec Drilling i Vinje har man ikke vært på forretningsreise siden mars i fjor.

Og bedriften er ikke alene, skal vi tro NHO Reiseliv, som har anslått norsk at næringsliv har redusert sine reisekostnader med åtte milliarder kroner siden koronapandemien traff Norge i mars i fjor.

Qmatec Drilling er en av bedriftene som har redusert reisekostnadene kraftig. Bedriften i Vinje i Vestfold og Telemark fylke produserer borerigger som brukes verden over til boring for fundamentering, vanntilførsel og energiutvinning. Selskapets borerigger har vært i markedet siden 1966, da under navnet Nemek borerigger. I dag er boreriggene kjent som Qmatec Rig Solutions.

IKKE PÅ REISE: Daglig leder i Qmatec i Vinje, Kjell Arild Grønås har ikke vært på forretningsreise siden mars i fjor. FOTO: QMATEC

Delene får bedriften fra ulike steder i verden, og da NRK Dagsrevyen hadde innslag om Qmatec onsdag, var de i en Teams-samtale med en leverandør i Ukraina.

- Jeg hadde om lag 150 reisedøgn i året før koronaen. Jeg var på min siste forretningsreise i mars i fjor da Norge ble stengt ned, sier daglig leder Kjell Arild Grønås i Qmatec Drilling til NRK.

Rune Hana er en annen fra Vinje som reiste mye i sin jobb før pandemien. Ifølge NRK hadde han 200 reisedøgn i året, men i 2020 ble det «bare» 60 reisedøgn, og resten av tida ble brukt til å jobbe fra hjemmekontoret. Hana reiste verden rundt i offshoreindustrien tidligere.

SSB graf forretningsreiser

TYDELIG NEDGANG: Denne grafen fra Statistisk sentralbyrå viser utviklingen i antall forretningsreiser kvartalsvis fra 2015 og fram tredje kvartal i fjor. Man ser en tydelig nedgang i 2020.

Ifølge tall fra SSB har det vært en drastisk nedgang i antall bedriftsreiser de siste 12 månedene og flere av de større bedriftene melder om tilsvarende:

-Norsk Hydro: 427 millioner mindre enn året før

-Statkraft: 45 % nedgang i reiseaktivitet

-Equinor: Betydelig redusert reisevirksomhet

 

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.328