23948sdkhjf

Kommune vil ha førerløse og utslippsfrie ferjer

Se nøye på bildet: Dette er ikke science fiction, men selvgående passasjerbåt, som kan bli en realitet i Kinn kommune i Vestland fylke.

Kinn kommune har nemlig søkt fylkeskommunen om tilskudd til selvgående passasjerferje på strekningen Måløy-Florø, skriver Firdaposten.

Søknaden fra Kinn kommune kommer som følge av Miljødirektoratets støtte til klimasatsing i kommunene, og det Kinn ønsker å få klarlagt er hva som skal til for å få autonome og utslippsfire passasjerferjer i kommunen.

I søknaden går det fram at kommunen med hjelp av eksterne ressurser vil «kartlegge avgjørende faktorer som lokale forutsetninger, kostnader, sikkerhet, marked inklusiv aktuelle brukere og betalingsvilje for et slikt transportalternativ. I tillegg ønsker vi å få vurder de miljø- og klimamessige fordelene ved et slikt prosjekt».

Kinn kommune har et ønske om å redusere klimautslippene, og ifølge kommunen kommer 67 prosent av direkteutslippene i kommunen fra sjøfartsnæringen.

Håpet er at prosjektet med selvgående båter kan få utslippene ned.

Ifølge søknaden går det fram at førerløse og utslippsfrie ferjer kan redusere bilbruken kraftig, noe som igjen vil føre mindre trafikk, støy og utslipp fra veitrafikken. Kanskje kan også mange familier klare seg med en bil når et godt alternativ kollektiv-tilbud dukker opp.

Ideen med en førerløs og utslippsfri ferje dukket opp da planene om en ny batterifabrikk i området lå på bordet. Kinn kommune mener at uansett om fabrikken blir noe av eller ikke, så vil en autonom båt likevel være aktuelt.

Så gjenstår det å se om Miljødirektoratet vil bevilge penger til prosjektet, i første omgang til forprosjektet som kommunen nå er godt i gang med.

Selvgående fartøy er i vinden for tiden, og i Telemark har «Yara Birkeland» blitt overlevert til Yara. Ved NTNU i Trondheim er man også i ferd med å teste ut førerløse og utslippsfrie fartøy.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.095