23948sdkhjf

«Koronaverftet» venter 300 utenlandske arbeidere

De utenlandske arbeiderne som kommer til Havyards verft i Hyllestad kommune de nærmeste dagene, vil bli møtt av et svært strengt regime.

Det må de gjennom fordi verftet to ganger sist høst opplevde to store koronasmitte-utbrudd fra utenlandske arbeidere. De nærmeste dagene skal ifølge Firda, Havyards verft i Leirvik, ta i mot 300 gjestearbeidere som kommer tilbake etter jule- og nyttårsferie fra hjemlandet. Det som venter dem er et svært strengt test- og smittevernregime.

– Dette har vær planen lenge. Flere reiste hem før jul, og de kommer nå gradvis tilbake, sier Hyllestad-ordfører, Kjell Eide, til Firda.

Allerede er 40 av de om lag 300 arbeiderne allerede på plass – de kom i forrige uke.

Verftet har mange oppdrag som venter første halvår i år, og er helt avhengig av den utenlandske arbeidskraften, men de må altså gjennom et strengt regime før de får komme.

Testregime er som følger: Arbeiderne må ha med seg negativ covid-19-test ved ankomst til Norge, og testen skal ikke være tatt senere enn 72 timer før de kommer til Norge. Videre blir de testet ved ankomst til Norge, og så blir de satt i 10 dagers innreisekarantene. Når det er gått sju dager må arbeiderne ta en ny koronatest. Dersom alle de tre testene er negative, kan man begynne å jobbe tidligst på den åttende dagen i Norge.

Unntaket for alle de disse reglene gjelder dersom arbeideren har hatt covid-19 de siste seks månedene. Kan man går rett i jobb rett etter ankomst til Norge.

Havyards verft og Hyllestad kommune er godt forberedt på å ta i mot de utenlandske arbeiderne. Det er etablert egne karantebrakker og verftet har også en egen isoleringsbåt for dersom noen skulle være utsatt for smitte eller bli syke.

I tillegg forteller ordføreren i Hyllestad til Firda at Havyard har en avtale med Quality Hotelk Edvard Grieg i Bergen. Hit vil arbeiderne bli fraktet direkte fra flyplassen. De kommer med andre ord ikke direkte til Hyllestad.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.25