23948sdkhjf

Boomen på stål og metaller fortsetter inn i 2021

«De to siste månedene startet et rally på stål og metaller det er lenge siden vi har sett maken til. Råvarene bykset oppover, samt at ordreinngangen på valseverkene var voldsom».

Det går fram av Astrups månedsrapport for desember i fjor. I rapporten heter det at det er mange årsaker som drar i samme retning.

 Fraktprisen fra Asia tredoblet

«Kina er netto importør av aluminium i fjerde kvartal, dette har ikke skjedd siden 2009. EU har økt tollsatsene på halvfabrikat fra Kina, på ekstruderte aluminium profiler er det mellom 30 og 48 prosent. Videre er hverdagen på full fart tilbake i store deler av Asia og etterspørselen etter materialer er meget sterk. På toppen av dette har fraktprisen på containere fra Asia blitt tredoblet, som i sum gjør import fra Østen lite konkurransedyktig på en del produkter. Europeiske produsenter har derfor fått en mye større markedsandel på kort sikt, så får vi se hvor lenge det vedvarer. I Europa er lageret av nye biler på et rekordlavt nivå. Nedstengningen i andre kvartal i fjor og bedre etterspørsel i siste halvår har ført til sterk etterspørsel til materialer fra Automotive. Den norske kronen har styrket seg marginalt i desember, noe som demmer opp litt av prisøkningene. Dollaren har sunket i verdi, noe som også bidrar», heter det i rapporten.

Store ordreinnganger

I månedsrapporten går det også fram at den voldsomme ordreinngangen for stål og metallverkene i Europa gir betydelig økte leveringstider.

«Outokumpus verk i Finland, som i hovedsak leverer standard materialer er nå på april/mai-levering, mens spesialitetene fra Sverige kan leveres i februar/mars. Acerinox er oppe i full produksjon igjen og er på april levering. Økt etterspørsel fra bilindustrien merker også Valbruna, særlig på mindre dimensjoner i stangstål. Med høyere priser på nikkel ble det økning i legeringstillegg i januar og prognosen tilsier ny økning i februar. Ovako øker som varslet sine basispriser fra januar, i tillegg til at skrotprisen på spesialstål øker med 40 prosent til 2826 kr/tonn i januar. På aluminium opplever valseverkene bra booking, Hydros valseverk melder om 8-20 ukers leveringstid. På ekstruderte produkter er det bedre kapasitet, 4-5 ukers ledetid. Aluminium brøt gjennom den magiske 2000-dollar grensen i desember med et gjennomsnitt på 2029 dollar per tonn. Gjennomsnittsprisen på kobber steg nye 3,50 kr/kg og det røde metall går trolig mot ny «all time high» i 2021», går det fram av månedsrapporten fra Astrup.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11