23948sdkhjf

B-hallen på Hydro Husnes i gang – 100 nye arbeidsplasser

Tirsdag denne uken startet den første produksjonen i B-hallen på Hydro Husnes – mer enn 10 år etter at produksjonslinjen ble stengt som følge av finanskrisen. Med dette er Hydros aluminiumverk i Kvinnherad kommune på god vei tilbake til full kapasitet, etter å ha gått for halv maskin siden 2009.

Pr i dag produserer Hydro Husnes om lag 95 000 tonn aluminium årlig via A-hallen. Dette vil gradvis øke til om lag 195 000 etter hvert som de 200 elektrolysecellene i den kilometerlange B-hallen restartes.

– Det er svært gledelig at det endelig produseres aluminium i B-hallen igjen. Oppstarten passer godt med Hydros strategi mot økt lønnsomhet og bærekraft. Verden får tilgang på mer fornybarbasert og evig resirkulerbar aluminium, og med teknologioppgraderingene som er implementert kan vi produsere og levere på en mer effektiv, lønnsom og bærekraftig måte, sier konsernsjef i Hydro Hilde Merete Aasheim.

FØLGER MED: Leder for Primærmetall i Hydro Eivind Kallevik (til høyre) og leder for Primærproduksjon Ola Sæter følger med direkte fra Hydros hovedkontor i Oslo når B-linjen starter opp på nytt. På skjermen ubler fabrikksjef Johan Berg inne i B-hallen på Husnes. (FOTO NILS VIBE-RHEYMER/HYDRO

Aasheim forklarer at restarten av B-hallen er basert på en kombinasjon av økt etterspørsel etter aluminium og forventninger om at Norge fortsetter å benytte EUs retningslinjer for kompensasjon av indirekte CO2-kostnader for perioden 2021-2030.

– Vi er glade for at det legges til rette for fortsatt produksjon av lavkarbonaluminium i Norge for et verdensmarked som stadig etterspør mer av våre produkter. Aluminium er på EUs liste over råvarer som skal bidra til «Green Deal» med målsetning om å gjøre Europa klimanøytralt i 2050. Vår norske aluminiumproduksjon er basert på vann- og vindkraft og har blant verdens laveste karbonfotavtrykk – dermed utgjør vi en viktig brikke i Europas 2050-mål, sier hun.

JUBEL: Det var jubel blant de ansatte da Hydro Husnes satte i gang produksjonen i B-hallen tidligere denne uka. FOTO: HYDRO

Nærmere 100 nye arbeidsplasser

Eivind Kallevik, konserndirektør for Hydros forretningsområdet Primærmetall, er fornøyd med at oppstarten er i gang – og at den har positive ringvirkninger i lokalsamfunnet.

– Dette er en milepæl. Restarten av B-hallen på Hydro Husnes har ikke bare stor betydning for Hydro, men også for lokalsamfunnet i Kvinnherad. Vi har investert 1,5 milliarder kroner i oppgraderinger og produksjonslinjen er i verdensklasse når det gjelder klima, miljø og drift. I tillegg til å doble produksjonen av aluminium basert på fornybar energi, bidrar restarten av B-hallen til nærmere hundre nye arbeidsplasser, sier Kallevik.

Her kan du se reaksjonene i lokalsamfunnet da det ble bestemt at B-hallen skulle restartes:

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093