23948sdkhjf

Smitten brer om seg på verftene

Nye meldinger om smitte – spesielt blant utenlandske innleide arbeidere – kommer nå stadig oftere fra norske verft langs kysten. Sist ut er Brødrene Aa i Gloppen.

Kommunen skriver på sin hjemmeside at det er oppdaget et nytt tilfelle av koronavirus hos Brødrene Aa i Gloppen. Det skal være en innleid arbeidstaker som har testet positivt ved innreise til Norge sist søndag. Det er det andre tilfellet som er bekreftet hos verftet, og det er nå flere innleide arbeidere som sitter i karantene i forbindelse med smittesituasjonen. Den smittede sitter i isolasjon, melder kommunen.

Videre skriver avisa Nordre at skipsverftkonsernet Vard nå ber staten om hjelp til å dekke utgifter som verftet har hatt til å teste ansatte for covid-19. Avisa skriver at siden i sommer har verftskonsernet brukt 50 millioner kroner til testing og oppfyllelse av koronareglementet som staten har innført.

Smitteutbruddet på Havyards verft i Hyllestad kommune, der 80 personer ble smittet, undersøkes nå av Folkehelseinstituttet (FHI) for å finne ut om den virusvarianten som er oppdaget – også i Trondheim – kan være mer smittsom enn tidligere antatt.

FHI sjekker også denne type smitten opp mot et smitteutbrudd i England og i Wales.

NRK skriver at Polen nå er et svært smitterisiko-utsatt land, og det er på det rene at mange av de innleide arbeiderne nettopp kommer fra dette landet. Ifølge NRK har seks verft meldt om importsmitte. I løpet av de siste ukene har 210 personer tatt med seg smitte fra utlandet til Norge, og halvparten av disse er reisende fra Polen. Sannsynligheten for at de fleste av disse jobber ved norske industribedrifter er stor.

BRUKT MASSE PENGER: Verftskonsernet har brukt 50 millioner kroner på koronatesting og karantenetiltak siden i sommer. Her fra Vard Langsten. 

I tillegg til Vard, Brødrene Aa og Havyard, er også Kværner Stord, Kværner Verdal, Aker Solutions i Egersund, Elkem i Salten og en bedrift i Rogaland fått importsmitte.

Fylkeslegen i Vestland mener at det må et annet type testregime til for innleide utenlandske arbeidere for å hindre ytterligere smitte.

De fleste sprer smitte mellom den første og andre testen de tar når de kommer til Norge. Fylkeslegen og mange av verftene mener at arbeiderne som kommer til landet bør testes før de setter seg på flyet til Norge, og så ta en ny test ved ankomst og eventuelt enda en et par dager senere.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093