23948sdkhjf

Starter byggingen av verdens største flytende havvindpark

Statsminister Erna Solberg og Kværner-lærling Arne Linga har startet byggingen av den flytende havvindparken Hywind Tampen på Kværner Stord. Teknologiprosjektet åpner for nye muligheter for norsk industri. 

Statsminister Solberg og Linga startet kutteroboten på den første stålplaten i prosjektet torsdag 1. oktober. Kværner skal blant annet bygge 11 flytende betongskrog til turbinene på Hywind Tampen.

– Hywind Tampen er nytt kapittel i historien om energinasjonen Norge. Med støtte fra norske myndigheter bygger vi ikke bare Norges første havvindprosjekt. Vi videreutvikler den flytende havvindteknologien sammen med norsk leverandørindustri, sier Eldar Sætre konsernsjef for Equinor.

– Åtti prosent av verdens havvindressurser befinner seg på dypt vann og er tilgjengelig for flytende havvindprosjekter. Dersom vi klarer å gjøre flytende havvind konkurransedyktig med andre energiformer med prosjekter som Hywind Tampen, kan teknologien levere fornybar kraft i skala og bidra til en mer bærekraftig global energiforsyning. Et flytende havvindmarked vil også innebære betydelige industrielle muligheter for norsk industri, sier Sætre.

Utviklingen av Hywind Tampen-prosjektet innebærer rundt 250 årsverk for Kværner-ansatte. Kværners prosjekt vil også genere rundt 800 årsverk i ringvirkninger hos blant annet leverandører og offentlig sektor.

En studie utført av Multiconsult viser at Hywind Tampen-prosjektet vil totalt kunne gi 1550 til 3000 årsverk i ringvirkninger til norsk næringsliv.

Equinor har som ambisjon at flytende havvind skal bli konkurransedyktig med andre energiformer innen 2030.

– Ved bruk av større turbiner, betong understell, ny teknologi og sammenstillingsmetode er vi på vei til å levere på målet om å redusere kostnadene mer enn 40% sammenlignet med Hywind Skottland. Dette er et viktig skritt for å etablere flytende vind som et bærekraftig kraftforsyningsalternativ, sier Olav-Bernt Haga, prosjektdirektør for Hywind Tampen.

– Dersom flere og større flytende havvindprosjekter realiseres i fremtiden, vil det være mulig å redusere kostnadene ytterliggere, og vi kan få en tilsvarende utvikling med kostnadsreduksjoner som vi har sett innen bunnfast havvind, sier Haga.

Equinor ser potensiale for flytende havvind prosjekter i Norge, Storbritannia, Europa, USA og Asia.

Hywind Tampen-prosjektet vil bli det første flytende havvindprosjektet som forsyner olje- og gassinstallasjoner med fornybar kraft. Vindparken vil ha en samlet kapasitet på 88 MW, og antas å kunne dekke om lag 35 prosent av det årlige kraftbehovet på de fem plattformene Snorre A og B og Gullfaks A, B og C.

Hywind Tampen reduserer utslippene fra Gullfaks og Snorre-feltene med mer enn 200.000 tonn per år. Det tilsvarer de årlige utslippene fra 100.000 personbiler.

Equinor har vært en pioner innen flytende havvindteknologi. Selskapet har jobbet med teknologien i nesten 20 år. Når Hywind Tampen-prosjektet er i drift i 2022 vil selskapet operere en tredjedel av den globale flytende havvindkapasiteten i verden.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.14