23948sdkhjf

Knusende rapport om Hurtigruten

Det meste gikk galt for Hurtigruten allerede før den første positive koronatesten ble kjent 31. juli.

Det går fram av den Hurtigrutens egne eksterne granskningsrapport som DNV-GL og advokatfirmaet Wiersholm har stått bak. Den ble lagt fram torsdag ettermiddag, og forteller om et selskap som ikke tok smittevernet i forbindelse med koronapandemien alvorlig nok.

To av rapportens hovedkonklusjoner er at selskapet har hatt en manglende vurdering av risiko for koronasmitte, og at organiseringen av Hurtigruten ikke har vært god for smittevern-vurdering. I tillegg går det fram at konsernledelsen har vært lite involvert i risikostyring av covid-19, blant annet ble det ikke gjennomført spesifikke øvelser for mannskapet.

Videre heter det at karantenereglene ble uriktig praktisert og at smitte underveis i seilasene ikke ble fulgt opp. I tillegg ble ikke korona-testing gjennom tidsnok. Det tok også tid da selskapet mottok positive prøvesvar 321. juli.

På begge de svært så mye omtalte seilasene, som førte til at 71 ble koronasmittet, gikk altså det meste galt for Hurtigruten. Blant annet ble ikke utenlandsk mannskap testet i Norge, og bare åtte av besetningsmedlemmene ble tilbudt enelugar, som er et alvorlig brudd på smittevernreglene.

Rapporten påpeker også en brist i kommunikasjonen mellom operative ledelse og konsernledelse, og de som står bak rapporten mener selskapet må evaluere hvorvidt kulturen i organisasjonen støtter håndtering av risiko. Det er i etterkant av seilasene i juli kommet fra mye ulike syn på hva som egentlig skjedde i juli, og at det også har vært lagt munnkurv på enkelte av aktørene. Nylig sto filippinske arbeidere ved M» «Roald Amundsen» fra anonymt og fortalte om hvordan de ikke ble testet og ei heller satt i karantene da de ankom Norge. De frykter for represalier fra selskapet, og stor derfor fram anonymt.

Under framleggelsen av rapporten torsdag beklaget både styreleder Trygve Hegnar og eier og styremedlem Petter Stordalen overfor det norske folk for håndteringen av utbruddet i Hurtigruten. Men de gikk begge god for at konsernsjef Daniel Skjeldam.

Torsdag ble det kjent at Hurtigruten dropper alle ekspedisjonscruise ut året som følge av økt koronasmitte både i Norge og i andre land.

I et intervju med NRK fredag morgen går det fram at den ene av to skipsleger om bord på MS «Roald Amundsen» føler seg som syndebukk etter framleggelsen av rapporten. Det var to leger om bord på skipet -en filippinsk og en norsk. Den norske legen sier til NRK at han hele tiden har gitt forklaring til granskerne om at han ønsket testing tidlig og at han ikke har holdt informasjon tilbake.

Du kan lese mer om hva skipslegen sier til NRK her.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078