23948sdkhjf

Vil bygge kontor av gamle skip og rigger

I dag havner mange større skip på strender i India for opphogging – såkalt «beaching». Det er både miljø- og arbeidsfarlig. Nå ønsker selskapet Nordic Circles å få gjort dette i Norge.

Bakgrunnen er at Nordic Circles vil bruke stålet i en annen bransje med miljøproblem, skriver NRK. Med andre ord skal selskapet ta i bruk eksisterende materiale og bruk det på en helt ny måte. Det betyr at materialene på oljerigger og større skip kan brukes til å bygge kontorbygg og lagerhaller.

Bak Nordic Circles står gründer og arkitekt Fredrik Barth. Han har fått med seg Norges Handelshøyskole, Sparebanken Vest og kystbasen CCB i prosjektet.

I dag går de fleste skip og oljerigger utenfor Norskekysten til Asia, nærmere bestemt indiske strender for å hugges opp på en svært lite miljøvennlig måte. I tillegg er de som utfører arbeidene utsatt for fare.

BEACHING: I dag havner mange skil til opphugging på strender i India. Det ønsker Nordic Circles å endre på.

Med hjelp fra CCB kan skip og rigger fraktes korteste vei fra Nordsjøen til deres anlegg langs Norskekysten for opphugging, og gjenbruk av materialene til andre formål – som for eksempel nybygg.

«Ideen til Nordic Circles er å skape en verdikjede som gjør det lønnsomt for skips- og riggeiere å levere inn det gamle materialet, for at det videre skal være lønnsomt å frakte, rense, omforme og bruke den gamle riggen til å bygge et nytt bygning», skriver NRK.

Barth har selv erfaring fra byggebransjen, en nærings som strå om lag 40 prosent av verdens utslipp. Med andre ord er dette en bransje som trenger materialer, og da kan man bruke brukte materialer for skip og rigger, mener Barth.

Ifølge NRK skal 200.000 tonn med plattformer vekk fra Nordsjøen innen 2025.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094